Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
06.05.2023 10:00

Múzeum predstaví archeologické nálezy i obnovu hradu Gýmeš


Hrad Gýmeš, Snímka: TASR


Nálezy z piatich rokov menších archeologických výskumov na hrade Gýmeš a desiatich rokov jeho stavebnej obnovy prezentuje výstava v Múzeu v Zlatých Moravciach. Pre verejnosť bude sprístupnená od 10. mája do konca septembra tohto roka.


Jej autori Mário Bielich a Martin Bóna na základe nájdených artefaktov osvetlia život na neskorostredovekom a novovekom hrade. Zamerajú sa na militárie, vybavenie koní a jazdca, stavebné konštrukcie, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea v Nitre, ktoré je zriaďovateľom Múzea v Zlatých Moravciach.         

Samostatnú skupinu nálezov tvorí renesančná keramika a gotické (heraldické) motívy, renesančné kachlice (motívy Ukrižovania, Vzkriesenia) či kamenné artefakty (balustrády kamenné schodiská a epitaf Ukrižovania z kaplnky sv. Ignáca). Výstava predstavuje najstaršiu hlinenú fajku zo 17. storočia s výzdobou fúzatého muža.         

Návštevníci výstavy budú mať možnosť nazrieť do kuchyne obyvateľov hradu prostredníctvom kosti moriaka, ktorý prichádza na naše územie z Ameriky v 16. storočí. Z hradu pochádzajú aj nálezy moderného poľovníctva, ktoré boli v 19. storočí položené práve pod hradom Gýmeš, ako napríklad kosti daniela. Výstava prezentuje taktiež stopy turizmu a vandalizmu na hrade v 19. storočí.         

Ďalšiu časť výstavy predstavuje stavebno-historický vývoj hradu a jeho obnova. Občianske združenie Castrum Ghymes, ktoré pôsobí na hrade od novembra 2011, začalo s konzerváciou a čiastočnou obnovou vybraných objektov hradnej zrúcaniny. V spolupráci s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre každoročne prebieha na hrade archeologický výskum, na ktorý následne nadväzuje architektonicko-historický, prípadne statický výskum.         

Po výstavách Každodenný život na hrade Hrušov a Oponický hrad je výstava 10 rokov výskumov a obnovy hradu Gýmeš treťou časťou cyklu výstav Hrady v Nitrianskom regióne. Partnermi výstavy sú občianske združenie Castrum Ghymes, Archeologický ústav SAV a Nitriansky samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
15.11.2018
Múzeum sa zmení na dedinskú izbu, v ktorej sa bude párať perie
Priestory Mestského múzea v Zlatých Moravciach sa vo štvrtok 22. novembra o 15. hodine premenia na tradičnú dedinskú izbu. Členky občianskeho združenia Babička v nej návštevníkom ukážu, ako sa kedysi páralo perie.
viac
18.05.2020
Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.
viac
03.06.2022
Nová expozícia v múzeu predstaví každodenný život na hrade Hrušov
Slávnostná vernisáž otvorí v piatok v zlatomoravskom múzeu výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov. Expozícia predstaví výsledky archeologického výskumu Hrušova v rokoch 2013 až 2015.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %