Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.07.2022 10:35

Zvolen plánuje vybudovať ďalšie polopodzemné kontajnery


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Zvolen plánuje vybudovať polopodzemné kontajnery na komunálny a triedený odpad na ulici Martina Rázusa. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk na túto zákazku, samospráva ju zverejňuje na svojej oficiálnej webstránke. Jej predpokladaná hodnota je 37 443 eur bez DPH.


Kontajnery budú slúžiť obyvateľom vybraných bytových domov. "Uchádzač musí predložiť ponuku na celý predmet zákazky v požadovanom rozsahu, obsahu a kvalite," uvádza mesto s tým, že nie je možné rozdelenie predmetu zákazky ani jej variantné riešenie.

Oznámenie informuje, že záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 20. júla. Kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena.

Veľkokapacitné kontajnery sú čiastočne zabudované v zemi, pričom sú zostrojené tak, že zabraňujú spätnému výberu odpadu. V jednom kontajneri je zhutnený odpad a umiestnením pod zemou sa znižuje intenzita jeho biologického rozkladu spojeného so zápachom. Vyprázdňujú sa zospodu, vďaka čomu ostáva otvor pre vhadzovanie čistý. Ich hĺbka znemožňuje opätovné vyhadzovanie odpadu, a tak v okolí nevzniká neporiadok.

Cieľom samosprávy tiež je, aby autá chodili ku kontajnerom len vtedy, keď sú plné. "Zmenšujú sa tak náklady na vývoz i uhlíková stopa, ubúdajú výfukové plyny či hluk z nákladných smetiarskych vozidiel," podotkla vlani pri osádzaní polopodzemných kontajnerov vo Zvolene primátorka Lenka Balkovičová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.
viac
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
20.11.2017
Na sídlisku Mostná spustili projekt vertikálneho zberu odpadu
V Handlovej dnes (20. 11.) dali do užívania polopodzemné kontajnery. Pilotný projekt realizuje samospráva na sídlisku Mostná, kde v rámci projektu vertikálneho zberu odpadu pribudlo 19 takýchto nových nádob. Pilotný projekt vyšiel samosprávu na približne 74 000 eur.
viac
15.02.2022
Lučenec plánuje pokračovať v budovaní polopodzemných kontajnerov
Na viacerých uliciach pribudnú už počas tohto roka, v prípade ďalších kontajnerových stanovíšť sa uskutočňuje projektová príprava. Informoval o tom hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %