Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.11.2022 02:25

V meste pribudne prvých 23 stojísk s polopodzemnými kontajnermi


Na snímke výstavba stojiska s polopodzemnými kontajnermi na Radvanskej ulici v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


V Banskej Bystrici sa začalo s výstavbou prvých stojísk s polopodzemnými kontajnermi na území mesta.


V najbližších týždňoch a v budúcom roku ich v mestských častiach Radvaň, Kráľová a Pršianska terasa pribudne celkom 23. Vo štvrtok o tom na brífingu informoval primátor mesta Ján Nosko.

Prvé stojiská s polopodzemnými kontajnermi vzniknú na Radvanskej a Poľnej ulici a na Námestí Ľudovíta Štúra, do konca roka by ich malo byť celkom desať. Výstavba ďalších 13 je naplánovaná na budúci rok.

"Výber vhodných stojísk bol dosť komplikovaný. Museli sme rešpektovať dochádzkové vzdialenosti, parkovacie plochy, ktoré sa môžu takýmto spôsobom zabrať a, samozrejme, aj inžinierske siete, ktoré boli limitujúcim faktorom pre ich umiestnenie," uviedol primátor. Ako dodal výstavba polopodzemných kontajnerov je súčasťou zmluvy, ktorú má mesto uzatvorenú so spoločnosťou Marius Pedersen.

Samospráva chce týmto krokom zvýšiť komfort obyvateľov a zabezpečiť lepšiu čistotu kontajnerových stojísk. Polopodzemné kontajnery budú vybavené zariadením, ktoré bude snímať naplnenosť kontajnera. Prispieť to má k a zvýšeniu efektivity zberu komunálneho odpadu.

"Jeden polopodzemný kontajner nahradí päť klasických 1100-litrových kontajnerov. Kontajnerov bude teda na stojiskách menej a nebudú sa musieť tak často vyvážať. Odpad už nebude tak zapáchať," skonštatovala regionálna riaditeľka spoločnosti Marius Pedersen Marianna Klobušická.

Do jednotlivých polopodzemných kontajnerov budú môcť obyvatelia vhadzovať komunálny odpad, bioodpad, papier, plasty, kovy aj sklo. Na miestach doterajších kontajnerových stojísk majú podľa mesta vzniknúť nové parkovacie miesta či zelené plochy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2020
V B. Bystrici by v tomto roku malo pribudnúť 160 polopodzemných kontajnerov
Zber vianočných stromčekov od nádob na zber komunálneho odpadu sa v Banskej Bystrici začal už 6. januára a až do 9. februára sa budú zbierať raz týždenne. Od 10. februára priebežne podľa potreby.
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
11.05.2022
Prvé polopodzemné kontajnery osadia v Radvani i na Pršianskej terase
Mesto pod Urpínom prichádza s pilotným projektom polopodzemných kontajnerov v niektorých mestských častiach. Prvé z nich by mala osadiť zmluvná spoločnosť v lokalite Radvaň, Kráľová a Pršianska terasa na prelome leta a jesene tohto roka.
viac
27.12.2022
V meste pribudlo prvých sedem stojísk s polopodzemnými kontajnermi
Na banskobystrickom sídlisku Radvaň pribudlo prvých sedem stojísk s 39 polopodzemnými kontajnermi. Umiestnené sú na Radvanskej, Poľnej a Sládkovičovej ulici, s budovaním ďalších sa začne na jar budúceho roka. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %