Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.06.2016 03:10

Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň


Ilustračná snímka: (int.).


Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.


Momentálne rieši technologickú stránku vybudovania a preveruje možnosti využívania vozidiel, ktoré budú obsluhovať tento typ kontajnerov. Kde a koľko ich bude v hlavnom meste nie je zatiaľ určené. Osadené by už však mohli byť na jeseň tohto roka.      

"Máme niekoľko záujemcov, ktorí sa nám ozvali, že by mali záujem o umiestnenie takéhoto stojiska. Konkrétne miesto riešime v spolupráci s magistrátom a mestskými časťami," povedala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková s tým, že hovoriť o konkrétnom termíne realizácie projektu je v tejto chvíli predčasné. "Snažíme sa ale o to, aby pilotný projekt vznikol na jeseň tohto roka," podotkla.      

OLO chce vybudovať polopodzemné kontajnery na mieste, ktoré je dostupné všetkým obyvateľom Bratislavy. Z hľadiska počtu, predpokladá spoločnosť inštaláciu viacerých nádob pre zber zmesového aj triedeného komunálneho odpadu. "Nechceme urobiť žiadnu chybu a naším cieľom je, aby projekt, ktorý vznikne, bol naozaj funkčný," skonštatovala hovorkyňa.      

Do pripravovaného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta preto spoločnosť OLO navrhla zaradenie tohto druhu kontajnerov ako jednu z možností pre zber zmesového aj triedeného komunálneho odpadu. "Doteraz to vo VZN nefigurovalo," podotkla Humeniková.      

Výhodu polopodzemných kontajnerov vidí OLO najmä v ich objeme, ktorý je väčší ako pri klasických zberných nádobách. Tento objem môže byť od 2000 až do 7000 litrov, a preto je možné umiestniť do nich väčšie množstvo odpadu a nie je potrebné realizovať odvoz odpadu tak často, ako pri klasických zberných nádobách. "Takýto typ kontajnerov navyše zaberá menej priestoru, keďže väčšia časť sa nadchádza pod zemou a sú estetické, čo prispieva ku krajšiemu a čistejšiemu prostrediu," dodala Humeniková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
23.03.2020
OLO eviduje v meste od začiatku marca 25-percentný nárast odpadu
Mestská bratislavská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) eviduje v hlavnom meste od 5. marca 25-percentný nárast odpadu. To spôsobuje, že zberné nádoby sú preplnené a ľudia mnohokrát odpad ukladajú mimo nich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %