Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
12.06.2016 03:10

Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň


Ilustračná snímka: (int.).


Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.


Momentálne rieši technologickú stránku vybudovania a preveruje možnosti využívania vozidiel, ktoré budú obsluhovať tento typ kontajnerov. Kde a koľko ich bude v hlavnom meste nie je zatiaľ určené. Osadené by už však mohli byť na jeseň tohto roka.      

"Máme niekoľko záujemcov, ktorí sa nám ozvali, že by mali záujem o umiestnenie takéhoto stojiska. Konkrétne miesto riešime v spolupráci s magistrátom a mestskými časťami," povedala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková s tým, že hovoriť o konkrétnom termíne realizácie projektu je v tejto chvíli predčasné. "Snažíme sa ale o to, aby pilotný projekt vznikol na jeseň tohto roka," podotkla.      

OLO chce vybudovať polopodzemné kontajnery na mieste, ktoré je dostupné všetkým obyvateľom Bratislavy. Z hľadiska počtu, predpokladá spoločnosť inštaláciu viacerých nádob pre zber zmesového aj triedeného komunálneho odpadu. "Nechceme urobiť žiadnu chybu a naším cieľom je, aby projekt, ktorý vznikne, bol naozaj funkčný," skonštatovala hovorkyňa.      

Do pripravovaného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta preto spoločnosť OLO navrhla zaradenie tohto druhu kontajnerov ako jednu z možností pre zber zmesového aj triedeného komunálneho odpadu. "Doteraz to vo VZN nefigurovalo," podotkla Humeniková.      

Výhodu polopodzemných kontajnerov vidí OLO najmä v ich objeme, ktorý je väčší ako pri klasických zberných nádobách. Tento objem môže byť od 2000 až do 7000 litrov, a preto je možné umiestniť do nich väčšie množstvo odpadu a nie je potrebné realizovať odvoz odpadu tak často, ako pri klasických zberných nádobách. "Takýto typ kontajnerov navyše zaberá menej priestoru, keďže väčšia časť sa nadchádza pod zemou a sú estetické, čo prispieva ku krajšiemu a čistejšiemu prostrediu," dodala Humeniková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
13.05.2018
OLO poskytne finančný príspevok na ďalšie polopodzemné kontajnery
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) poskytne zo svojho rozpočtu na tento rok finančný príspevok vo výške 200.000 eur bez DPH na vybudovanie ďalších polopodzemných kontajnerov v hlavnom meste. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
23.03.2020
OLO eviduje v meste od začiatku marca 25-percentný nárast odpadu
Mestská bratislavská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) eviduje v hlavnom meste od 5. marca 25-percentný nárast odpadu. To spôsobuje, že zberné nádoby sú preplnené a ľudia mnohokrát odpad ukladajú mimo nich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %