Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.02.2021 11:40

Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv


Na archívnej snímke predseda ZMOS Branislav Tréger, predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič a bývalý výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.


Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.


„Veľmi kladne hodnotím výsledky prieskumu ZMOS. Po niekoľkých úspešne zvládnutých kolách plošného testovania ide o ďalší z dokladov otvorenej komunikácie a efektívnej spolupráce medzi krajmi, mestami a obcami. Našim spoločným cieľom je, aby sa nové eurofondy konečne dostali tam, kde patria, teda do regiónov. Ich čerpanie potrebujeme jednoznačne zrýchliť a zefektívniť. Teší ma, že o zmysluplnosti integrovaných územných investícií budú rozhodovať kompetenčne posilnené rady partnerstva na úrovni krajov, ktorých prirodzenou súčasťou sú aj zástupcovia miestnej samosprávy,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Osem rád partnerstva vzniklo na úrovni samosprávnych krajov. Súčasťou každej z nich je komora miestnej územnej samosprávy, v ktorej sa obce a mestá reprezentujú sami alebo prostredníctvom svojich regionálnych združení.

Združenie SK 8 je zároveň pripravené diskutovať o záveroch prieskumu so zástupcami ZMOS s cieľom rozšíriť a prehĺbiť spoluprácu medzi samosprávnymi krajmi, mestami a obcami.

Prieskum realizovalo ZMOS v čase od 27. novembra 2020 do 15. januára 2021 na reprezentatívnej vzorke 505 respondentov. Viac informácií o prieskume je k dispozícii na https://www.zmos.sk/komunal-sa-aktivne-pripravuje-na-nove-eurofondy--oznam/mid/405616/.html.

 

Autor: (Kancelária SK 8)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2020
Rozhodnutie ÚMS ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027
Rozhodnutie Únie miest Slovenska (ÚMS) odstúpiť od memoranda o spolupráci, ktoré podpísala v januári s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združením samosprávnych krajov SK8 ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
21.07.2021
SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy
Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %