Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
08.11.2019 01:55

Župan Droba: Ropovod cez Žitný ostrov nedovolíme


Ilustračná snímka (bsk)


Bratislavský samosprávny kraj s vedením ropovodu cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zásadne nesúhlasí. O svojom zápornom stanovisku informoval aj Európsku komisiu.


Projekt ropovodu Bratislava – Schwechat a jeho trasovanie cez Žitný ostrov posudzuje Európska komisia v rámci kandidátskych projektov spoločného záujmu v oblasti ropnej infraštruktúry s cieľom zvýšenia bezpečnosti dodávok ropy znížením závislosti od jedného zdroja. 

„Trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov je pre nás absolútne neprijateľné. Takýto projekt predstavuje neakceptovateľné riziko a ohrozuje najväčší podzemný zdroj pitnej vody v Európe. Ropovod cez Žitný ostrov je v priamom rozpore s územným plánom regiónu BSK a priamo ho zakazuje aj zákon o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd. V tomto duchu sme poslali stanovisko Európskej komisii,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Projekt ropovodu Bratislava – Schwechat cez Žitný ostrov sa dostal do konzultácie Európskej komisie o zozname kandidátskych projektov spoločného záujmu v oblasti ropnej infraštruktúry. Keďže trasovanie sa dotýka obyvateľov Bratislavského kraja, župa vypracovala záporné stanovisko a využila tak možnosť vyjadriť sa k tomuto projektu priamo Európskej komisii. Zásadný nesúhlas s trasovaním ropovodu cez Žitný ostrov je aj naplnením Programového vyhlásenia BSK

Bratislavský samosprávny kraj s trasovaním ropovodu v území Chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov nesúhlasí najmä na základe platného Územného plánu BSK a jeho záväzného regulatívu 9.4.5. „optimalizovať územné vedenie trás potrubných vedení strategických surovín na území BSK, vrátane zámeru ropovodu Družba – Schwechat mimo CHVO Žitný ostrov, v súlade s rozvojom ropného a plynárenského priemyslu.“ Trasovanie predstavuje ekologické riziko a ohrozenie najväčšieho podzemného rezervoáru pitnej vody v Európe. Toto podporuje aj zákon o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd, v ktorom je uvedené, že v chránenej vodohospodárskej oblasti sa „zakazuje stavať alebo rozširovať ropovod alebo iný líniový produktovod na prepravu znečisťujúcich látok“. V tomto prípade neexistuje žiadne paragrafové ustanovenie, ktoré by umožňovalo povoliť výnimku zo zakázaných činností.

Ochrana životného prostredia, zdrojov pitnej vody a zdravia obyvateľov je súčasťou Programového vyhlásenia BSK.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
28.06.2017
Poslanci schválili vstup RegioJetu do integrovanej dopravy
Poslanci BSK schválili vstup dopravcu RegioJet do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Vďaka rozšíreniu integrovanej dopravy budú môcť ľudia vymeniť státie v zápchach za pohodlné a rýchle cestovanie z Kvetoslavova po celej Bratislave na jeden cestovný lístok.
viac
04.10.2017
Biela noc aj tento rok v regióne
Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %