Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.05.2020 04:30

BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI


Žitný ostrov. Snímka zdroj: (bsk).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.


Žiadosť adresoval na Ministerstvo životného prostredia SR. Kraj dlhodobo s navrhovaným trasovaním ropovodu nesúhlasí, rovnako ako aj hlavné mesto. Záporné stanovisko k zámeru je tiež vyjadrené v programovom vyhlásení vlády.

„Trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov je pre nás absolútne neprijateľné. Takýto projekt predstavuje neakceptovateľné riziko a ohrozuje najväčší podzemný zdroj pitnej vody v Európe,” skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Bratislavský kraj zdôrazňuje, že trasovanie je v priamom rozpore s platným Územným plánom BSK, zároveň ho priamo zakazuje aj zákon o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd. Podľa kraja pritom predstavuje ekologické riziko a ohrozenie najväčšieho podzemného rezervoáru pitnej vody v Európe. „V tomto prípade neexistuje žiadne paragrafové ustanovenie, ktoré by umožňovalo povoliť výnimku zo zakázaných činností,” podotkol kraj, ktorý má ochranu životného prostredia, zdrojov pitnej vody a zdravia obyvateľov zakotvenú v Programovom vyhlásení BSK.

BSK i hlavné mesto Bratislava už v minulosti vyjadrili Európskej komisii (EK) s takýmto projektom nesúhlas. Bratislavské mestské zastupiteľstvo v tejto súvislosti ešte v roku 2013 prijalo uznesenie, v ktorom nesúhlasilo s trasovaním ropovodu cez územie Bratislavy. V roku 2015 zastupiteľstvo zároveň doplnilo, že odmieta trasovanie ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline cez územie Bratislavy.

Projekt ropovodu Bratislava – Schwechat cez Žitný ostrov sa dostal do konzultácie Európskej komisie o zozname kandidátskych projektov spoločného záujmu v oblasti ropnej infraštruktúry. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti dodávok ropy znížením závislosti od jedného zdroja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
19.01.2023
Podzemné vody Žitného ostrova by mali byť na Slovensku účinne chránené
Kvalita a kvantita podzemnej vody Žitného ostrova by mala byť na Slovensku účinne chránená. To je hlavným cieľom Akčného plánu ochrany vody v Chránenej vodohospodárskej oblasti (CHVO) Žitný ostrov, ktorý predložilo Ministerstvo životného prostredia SR do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %