Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.08.2021 08:25

Župa spúšťa výstavbu domova na polceste pre ľudí v núdzi


Vizualizácia zdroj: (ŽSK).


Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch podpísal zmluvu o realizácii projektu s názvom HORIZONT – domov na polceste. Cieľom nového zariadenia je vytvoriť vhodné podmienky na sociálne začlenenie ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii.


Domov na polceste tak poskytne útočisko ľuďom, ktorí nemajú zabezpečené ubytovanie po skončení poskytovania sociálnej služby v inom zariadení, napríklad po skončení náhradnej starostlivosti alebo po skončení ochrannej výchovy. „Primárne bude služba zameraná na podporu mladých ľudí, ktorí po dovŕšení dospelosti musia opustiť detský domov. Bez podania pomocnej ruky však nedostanú šancu na úspešný štart do života,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Nový domov im poskytne čas a priestor na získanie potrebných kompetencií a návykov, pomôže im preklenúť krízové obdobie a osamostatniť sa.

O takúto formu sociálnej služby krízovej intervencie eviduje kraj vysoký dopyt. Na území Žilinskej župy ju totiž poskytujú len dvaja neverejní poskytovatelia v Kláštore pod Znievom a v Ružomberku, tretie takéto zariadenie funguje pri CSS Harmónia v Žiline, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Pôjde teda o druhý takýto domov v správe župy. „V pláne rozvoja Stratégia 22+ sme si dali záväzok budovať komunitné služby, ktoré v kraji zúfalo chýbajú. Bez takejto pomoci hrozí, že mnohí ľudia sa ocitnú v inštitucionálnom vzduchoprázdne a môžu doslova skončiť na ulici,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Pre vznik zariadenia župa vybrala vlastnú budovu v mestskej časti Žiliny – Bytčici, ktorá pôvodne slúžila pre potreby Centra voľného času. V roku 2008 prešla pod správu Spojenej školy v Bytčici a už niekoľko rokov sa aktívne nevyužívala. Kraj takýmto spôsobom zhodnotí svoj majetok a zároveň zrevitalizuje chátrajúci priestor a dá mu novú pridanú hodnotu. Keďže existujúca budova staticky nevyhovovala novému účelu, pristúpi sa k jej odstráneniu a realizácii kompletne novej stavby. V novovybudovanom zariadení vznikne 6 samostatných ubytovacích jednotiek s celkovou kapacitou 12 osôb, ktorým by mali pomáhať 2 zamestnanci. Objekt je navrhnutý tak, aby spĺňal požiadavky energetickej efektívnosti a bezbariérovosti, počíta sa v ňom aj so zdvižnou plošinou pre invalidný vozík.

Za stavebné práce Žilinský kraj zaplatí dodávateľovi diela 592 118,12 eur. Väčšiu časť nákladov sa však župe podarilo získať z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci IROP a štátneho rozpočtu, a to vo výške 445 967,61 eur. Na dofinancovanie rozdielu 146 150,51 eur župa použije vlastné finančné prostriedky a zrealizuje tiež materiálno-technické vybavenie objektu. Výstavba by mala trvať 12 mesiacov.

 

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2019
V obci Okoč budú rekonštruovať Domov sociálnych služieb z dotácie
Obec Okoč v Dunajskostredskom okrese bude môcť rekonštruovať Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých, pretože Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal na tento účel dotáciu takmer štyri milióny eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
17.04.2020
Snina uspela s projektom denného stacionára
V snahe vyjsť v ústrety obyvateľom odkázaným na pomoc iných, no nespĺňajúcim podmienky pre umiestnenie v sociálnych zariadeniach sa mesto Snina uchádzalo o dotáciu na projekt Zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár v meste Snina.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %