Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.03.2022 04:15

ŽSK rozdelí na komunitné projekty verejnej infraštruktúry 120 000 eur


Ilustračná snímka.


Dnešným dňom spúšťa Žilinská župa prihlasovanie projektov so žiadosťami o participatívne dotácie. Rozhodovať bude verejnosť prostredníctvom online hlasovania.


Po regionálnych dotáciách a dotáciách predsedníčky ŽSK, na ktoré je tento rok alokovaných spolu 375-tisíc eur, rozdelí Žilinská župa ďalších 120-tisíc eur na komunitné projekty v oblasti rozvoja verejnej infraštruktúry (ako sú parky, ihriská, verejné priestranstvá, drobná infraštruktúra voľného času, kultúry, športu, či cestovného ruchu), zlepšenia kvality životného prostredia alebo zveľaďovania hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva (s výnimkou organizovania kultúrnych podujatí). Suma je rozložená podľa počtu obyvateľov do jedenástich okresov. Úspešný uchádzač získa grant vo výške od 1000 do 4000 eur.

O tom, ktorý projekt bude podporený, rozhodne verejnosť prostredníctvom SMS hlasovania. ,,Vlani sme tento typ dotácií neotvárali, rozpočet bolo potrebné z dôvodu pandémie a s tým spojených zvýšených výdavkov smerovať inam. Považujem však za veľmi dôležité zapájať verejnosť do rozhodovacích procesov v kraji, a preto sa teším, že tento rok sa nám podarilo výzvu na participatívne dotácie spustiť. Je to jeden z nástrojov, v rámci ktorého obyvatelia priamo rozhodnú o tom, kam poputujú verejné financie a ktoré komunitné projekty získajú grant. Spoločne tak tvoríme náš kraj - lepší, modernejší a inovatívnejší, “ uviedla županka Erika Jurinová. Ako dodala, svoje projekty môžu predkladať obce, živnostníci, občianske združenia, neziskové organizácie, ale i nadácie so sídlom v Žilinskom kraji.

Výzva bola zverejnená dnes (v utorok 15. marca) a záujemcovia sa môžu so svojimi projektami prihlasovať do 30. apríla, kedy sa uzavrie. Žiadateľ je povinný spolufinancovať podporovanú činnosť najmenej vo výške 20 % z výšky poskytnutej dotácie, pričom za oprávnené výdavky budú považovať výdavky vzniknuté od 1. mája najneskôr do 30. novembra.

Žiadosť o poskytnutie dotácie sa podáva prostredníctvom elektronického systému dostupného na https://hrajzakraj.hlasobcanov.sk s výnimkou čestného prehlásenia, ktoré je potrebné doručiť na adresu Úradu ŽSK. Po formálnej kontrole prihlásených projektov bude spustené online hlasovanie, ktoré sa bude realizovať počas troch týždňov v termíne 11.06.2022 – 05.07.2022. Jedno telefónne číslo môže hlasovať iba 1-krát.

Bližšie informácie k vyhláseným výzvam (podmienky pre uchádzačov, elektronické formuláre, prílohy) sú dostupné na: Granty - ŽSK (zilinskazupa.sk).

 

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Z Komunitných grantov vznikne Montessori dielnička i ihrisko pre deti
Obyvatelia miest a obcí v Nitrianskom kraji vybrali tri projekty, ktoré získajú grant 3000 eur na realizáciu nápadu zameraného na zlepšenie komunitného života v kraji.
viac
22.06.2019
ŽSK spustil hlasovanie o projektoch na ochranu životného prostredia
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil hlasovanie o projektoch na ochranu životného prostredia a verejnosť bude mať prvýkrát v histórii samosprávneho kraja možnosť rozhodovať v hlasovaní o pridelení grantov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
23.01.2021
Do dotačných výziev TTSK sa môžu organizácie a samosprávy zapojiť do 5. februára
Do 5. februára sú otvorené dve dotačné výzvy Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), v rámci ktorých je vyčlenených 600.000 eur. Organizácie a samosprávy sa môžu uchádzať o podporu aktivít v oblasti kultúry, športu, sociálnej starostlivosti a zdravotníctva z rozpočtu TTSK.
viac
15.06.2022
ŽSK podporí sumou 120 000 eur projekty na zlepšenie života a verejného priestoru
Žilinský samosprávny kraj spustil cez víkend hlasovanie hrajZAkraj. Od 11.6. 2022 (sobota) do 05. 07. 2022 (utorok) môže verejnosť prostredníctvom hlasovania podporiť projekty, ktorých cieľom je prispieť k zlepšeniu života a naplneniu miestnych a komunitných potrieb v Žilinskom regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %