Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.06.2022 03:20

ŽSK podporí sumou 120 000 eur projekty na zlepšenie života a verejného priestoru


Sídlo ŽSK.


Žilinský samosprávny kraj spustil cez víkend hlasovanie hrajZAkraj. Od 11.6. 2022 (sobota) do 05. 07. 2022 (utorok) môže verejnosť prostredníctvom hlasovania podporiť projekty, ktorých cieľom je prispieť k zlepšeniu života a naplneniu miestnych a komunitných potrieb v Žilinskom regióne.


Projekty, ktoré uspejú v hlasovaní verejnosti budú podporené z dotačného programu Žilinského samosprávneho kraja Participatívne dotácie. Župa pre tento účel vyčlenila 120 000 eur. „Považujem za správne a dôležité podporiť projekty, ktoré prispejú k zveľadeniu verejnej infraštruktúry, či už máme na mysli parky, ihriská, verejné priestranstvá alebo oblasť športu, kultúry a cestovného ruchu. Rovnako tak chceme podporiť projekty týkajúce sa kvality životného prostredia, hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva. Cieľom výzvy je podpora miestnych a komunitných potrieb v regióne, pričom zlepšenie pocítia nielen obyvatelia, ale aj návštevníci Žilinského kraja, “ objasňuje predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Župa zriadila samostatnú webovú stránku www.hrajzakraj.hlasobcanov.sk, kde sa nachádzajú informácie o jednotlivých projektoch a sú umiestnené na mape okresov Žilinského kraja. Verejnosť môže v hlasovaní podporiť minimálne 3 projekty z 11-tich okresov (Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Žilina) a to jedenkrát počas celej doby hlasovania. Po zakliknutí minimálne 3 vybraných projektov je potrebné vyplniť kontaktné údaje. Na uvedené telefónne číslo bude následne bezplatne zaslaný overovací kód. Po jeho potvrdení bude hlasovanie dokončené.

Žiadosť o poskytnutie dotácie mohli podávať obce na území Žilinského samosprávneho kraja, neziskové organizácie, občianske združenia, nadácie i podnikatelia. Podľa Jurinovej je dôležité zapájanie verejnosti do procesu rozhodovania. „Verím, že každý si spomedzi množstva projektov, ktoré sa uchádzajú o dotáciu, vyberie taký, ktorý ho osloví. Všetky projekty sú inovatívne a zmysluplné. Z celkového objemu finančných prostriedkov bude 40 % rozdelených rovným dielom a 60 % na základe počtu obyvateľov jednotlivých okresov. Minimálna výška dotácie na jednu žiadosť je 1 000 eur a maximálna výška 4 000 eur.“

Stav hlasovania je pravidelne aktualizovaný. Výsledky budú známe do 7 pracovných dní od ukončenia hlasovania.

 

Autor: (Eva LACOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
07.02.2022
Zelené oázy: Hlasujte za projekt vo svojom kraji
Stromy a nová zeleň pribudnú v mestách a obciach po celom Slovensku. Postará sa o to 16. ročník grantového programu Zelené oázy Slovnaftu a Nadácie Ekopolis.
viac
15.03.2022
ŽSK rozdelí na komunitné projekty verejnej infraštruktúry 120 000 eur
Dnešným dňom spúšťa Žilinská župa prihlasovanie projektov so žiadosťami o participatívne dotácie. Rozhodovať bude verejnosť prostredníctvom online hlasovania.
viac
15.08.2022
Obyvatelia mesta môžu rozhodnúť o podpore jednotlivých projektov
Obyvatelia Sniny majú možnosť sa zapojiť do rozvoja mesta prostredníctvom participatívneho rozpočtu. Od pondelka radnica spustila hlasovanie a obyvatelia tak môžu rozhodnúť o tom, ktoré projekty budú finančne podporené. Radnica o tom informuje na svojej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %