Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.02.2022 03:20

Zelené oázy: Hlasujte za projekt vo svojom kraji


Banner.


Stromy a nová zeleň pribudnú v mestách a obciach po celom Slovensku. Postará sa o to 16. ročník grantového programu Zelené oázy Slovnaftu a Nadácie Ekopolis.


Prvé výsledky sú už známe. Odborná komisia vybrala 17 najlepších projektov, ktoré získajú priamu finančnú podporu. Ďalších 8 vybraných návrhov sa uchádza do 21. februára na www.oazy.sk o hlasy verejnosti. Počet hlasov rozhodne o konečnej výške finančnej podpory.

O podporu sa uchádzalo viac ako sto zelených projektov. Finalisti sa najviac priblížili téme ročníka „Stromy medzi nami“ alebo zaujali nápaditosťou a udržateľnosťou. Vďaka nim pribudnú nové dreviny a zeleň na uliciach miest a obcí. Vytvoria živé koridory, ktoré pospájajú izolované ostrovčeky zelene a podporia lokálnu rastlinnú a živočíšnu rozmanitosť.

Ako uvádza Ľubica Štúberová, manažérka programu Zelené oázy z Nadácie Ekopolis, medzi priamo podporené projekty odborná komisia zaradila napríklad Útulok pre ľudí bez domova v Leviciach, ktorý v rámci projektu Komunitná domácnosť vybuduje úžitkovú záhradu a vytvorí drobnochov. Žiaci a učitelia v Trstenej, Hornej Štubni a Jelšave zas vďaka podpore z grantového programu Zelené oázy vytvoria vo svojich areáloch zeleninové a ovocné záhrady či ovocné sady. Odborná komisia podporila aj výsadbu alejí a stromoradí v obciach Kladzany, medzi obcami Veľké a Malé Dvorníky a pri obci Pravotice. Podporu získala aj výsadba stromov na turisticky atraktívnom mieste Pustého hradu vo Zvolene.

Do 21. februára 2022 budú o 8 projektoch rozhodovať hlasy verejnosti. Každý z vybraných projektov automaticky získava minimálnu podporu 1000 eur, pričom každý ďalší hlas pomôže navýšiť sumu finančnej podpory. Verejnosť môže hlasovať na portáli www.oazy.sk.

Autor: (slovnaftludom.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur
Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
10.02.2021
Hlasujte za zelené projekty v Zelených oázach
Aktuálny ročník programu Zelené oázy sa posúva do svojej ďalšej etapy. Zo 166 prihlásených žiadostí vybrala odborná komisia dvanásť najkvalitnejších návrhov, ktorým udelila priamu finančnú podporu. Zároveň vybrala 28 projektov, o ktorých bude do 16. februára rozhodovať verejnosť v online hlasovaní.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
07.03.2022
Grantový program Zelené oázy pozná svojich víťazov
Zelené oázy vyrastú tento rok na 25 miestach Slovenska. Postarajú sa o to komunity, ktorým záleží na krajine – na zadržiavaní vody v nej, menšej prašnosti, prirodzenom tieni a prostredí pre rôzne živočíchy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %