Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.05.2023 09:30

Zrekonštruovanú plaváreň otvoria pre verejnosť čoskoro


Zrekonštruovaný bazén v plavárni v Starej Ľubovni.


Staroľubovniansku mestskú plaváreň onedlho po rekonštrukcii opäť otvoria pre verejnosť. Stavba je už hotová, pôvodný projekt architekta Hobrľu z ateliéru Stavoprojekt Prešov z roku 1983 obnovili a skrášlili architekti pod vedením Jána Kovalčíka.


Modernizácia športoviska bola najväčšou investičnou akciou v histórii mesta, keď celkové náklady dosiahli takmer 4,2 milióna eur. Informoval o tom vedúci plavárne Tomáš Harčarík s tým, že práce trvali takmer dva roky.

Stavbu zrealizovala spoločnosť DAG Slovakia, samospráve a mestskej spoločnosti Slobyterm sa podarilo na projekt získať prostriedky z dotácie vlády SR, Fondu na podporu športu aj európskych fondov. Zvyšok dofinancovalo mesto z úveru a vlastných zdrojov.

V rámci prác sa obnovil obvodový plášť stavby, vymenila technológia a prestavala sa časť priestorov suterénu na wellness. Rekonštrukciou prešli bazénové telesá a pribudol detský exteriérový bazén. Modernizácia pritom v maximálnej miere zachováva pôvodný koncept, stavba však spĺňa súčasné podmienky na zaradenie do energetickej kategórie AO. Harčarík upozornil, že obrovskou výhodou je energia obnoviteľných zdrojov energie, vykurovanie priestorov i plaveckého bazénu zabezpečia tepelné čerpadlá využívajúce teplo z desiatich vrtov o hĺbke 110 metrov. Na streche sú inštalované solárne aj fotovoltaické panely na získavanie elektriny pre samotné tepelné čerpadlo, ale aj ohrev vody v sprche či bežné využitie.

"Dispozične sa zmenila vstupná časť, kde sa vytvorilo miesto pre predaj lístkov. Bufet sa prepojil s vestibulom a vybudovalo sa nové hygienické zázemie. Priestory šatní sú spoločné pre mužov aj ženy. Prechod do bazénovej haly je cez sprchy, ktoré sú rozdelené podľa pohlavia. V priestoroch šatne pribudlo schodisko do suterénu," doplnil Harčarík. Bazénová hala sa zároveň prepojila na bufet. Hĺbka plaveckého bazénu, ktorý je z nerezového materiálu, je v rozmedzí od 1,2 do 1,8 metra. Nové wellness je rozdelené do dvoch zón. V prvej, ktorá je prepojená s vonkajším areálom, je hygienické zázemie a oddychová časť s ležadlami a vírivkami. Druhú časť tvoria priestory so saunami a tepidáriom, sú tam tiež sprchy, toalety a ochladzovací bazén.

Primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko upozornil, že len náklady na teplo by pri súčasných cenách energií a pôvodnej technológii boli minimálne 120 000 eur ročne. Po rekonštrukcii ráta samospráva s úsporou nákladov na úrovni 60 percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2018
Mesto postupne opravuje všetky zastávky MHD
Mesto Stará Ľubovňa v týchto dňoch končí komplexnú rekonštrukciu zastávok tamojšej mestskej hromadnej dopravy (MHD).
viac
09.04.2019
Plaváreň potrebuje obnovu, mesto zvažuje alternatívy
Mesto Stará Ľubovňa už dlhšie zvažuje rekonštrukciu tamojšej plavárne, aj preto tento týždeň radnica zorganizovala workshop. Prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár uviedol, že jeho obsahom bolo zhrnutie súčasného stavu plavárne, potreby jej rekonštrukcie a možného využitia v budúcnost
viac
16.07.2019
V Základnej škole Za vodou vymieňajú okná i dvere
V Starej Ľubovni nedávno začali s čiastočnou rekonštrukciou Základnej školy (ZŠ) Za vodou, ktorá bude zameraná na výmenu okien a dverí. Počas leta majú naplánované väčšie či menšie úpravy aj ďalšie školské zariadenia na území mesta.
viac
03.02.2023
Samospráva vyberá zhotoviteľa projektu na obnovu mestského paláca
Mestský palác v Starej Ľubovni chce mesto obnoviť, samospráva v súčasnosti vyberá zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Primátor Ľuboš Tomko potvrdil, že do verejnej súťaže sa prihlásilo desať uchádzačov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %