Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.05.2020 03:00

Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov


Národný park Muránska planina.


Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.


„Všade v Európe sú národné parky zdrojom pýchy a zdrojom obživy obyvateľov, ktorí v nich žijú. Len na Slovensku sa stále nedarí zladiť tieto záujmy,” povedal Budaj.

Poukázal, že napríklad zonácia Muránskej planiny si vyžaduje participáciu ľudí. „Štát je zvyknutý, že všeličo vyhlasuje od stola, no niekedy si to vyžaduje diskutovať s obyvateľmi a ukázať im, že okrem nejakých obmedzení získajú výhody a výsadné postavenie,” hovorí Budaj s tým, že sám sa chce porozprávať so samosprávou a ľuďmi, ktorí v okolí Muránskej planiny žijú. Cieľom rozhovorov podľa neho bude, aby sa spresnil rozsah územia zonácie a stupeň ochrany.

Ďalej podotkol, že zonácia ako taká si vyžaduje čas, kultúrnosť a veľa trpezlivosti pri komunikácii. Nad ďalšími zonáciami národných parkov chce minister uvažovať spolu s novým riaditeľom Štátnej ochrany prírody SR. Na post sa momentálne realizuje výberové konanie.

Slovensko má podľa Budaja veľa národných parkov, niektoré z nich sú však skomercializované. „Tam sa už ťažko hľadá, kde má byť jadro národného parku, ktoré by predstavovalo bezzásahovú zónu,” povedal. Ako príklad uviedol Národný park Nízke Tatry, kde je množstvo zjazdoviek a prevláda tam biznis developerov. „Prírodná podstata parku je veľmi poškodená a aj v takýchto prípadoch je povinnosťou ministerstva, aby hľadalo najlepšie riešenia a naplnila sa ochrana vzácnych prírodných prvkov.”

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %