Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.08.2020 01:50

Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody


Snímka zdroj: (niesomprasa.sk).


Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.


Turistov a výletníkov žiada, aby v termíne od 28. do 30. augusta vyzbierali odpadky na miestach, kde sa budú práve pohybovať, a vyčistili tak kus prírody.      

Za jedno zo základných pravidiel iniciatíva považuje, aby si turisti odniesli z prírody všetko to, čo si do nej priniesli. „Práve preto chceme tých, ktorí sa počas posledných prázdninových dní vyberú do prírody, poprosiť, aby vyzbierali odpadky, ktoré ju znečisťujú,” poznamenala Michaela Grendelová, jedna z iniciátoriek výzvy.      

Iniciatíva na svojom webe upozorňuje turistov, že napríklad vyhodená plastová fľaša sa môže v prírode rozkladať až do 500 rokov. Taktiež apeluje na dospelých, aby šli svojim deťom príkladom a zachovali prírodu čistú aj pre ďalšie generácie.      

Záštitu nad kampaňou prevzali CEEV Živica, Klub slovenských turistov, Národná asociácia horských vodcov SR, Národný park Muránska planina a Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2016
Tatranci chcú návštevníkov z Izraela prilákať na peknú prírodu
Tatranci veria, že počas letnej turistickej sezóny príde do Vysokých Tatier množstvo zahraničných turistov, očakávajú najmä nárast návštevníkov z Izraela. Dôvodom má byť aj charterové letecké spojenie medzi Popradom a izraelským Tel Avivom.
viac
14.06.2017
Vo Vysokých Tatrách obnovujú Tatranskú zelenú hliadku
V minulosti vo Vysokých Tatrách fungovali dobrovoľníci pod názvom Tatranská zelená hliadka (TZH). Tá zabezpečovala čistotu a poriadok vo vysokohorskom prostredí. Tatranský okrášľovací spolok (TOS) sa v spojení s bývalými členmi TZH rozhodli túto hliadku opäť obnoviť.
viac
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %