Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.12.2022 11:40

Zo starých pieskovísk na Mojmírovej vzniknú "osie hniezda"


Ilustračná snímka.


Staré pieskoviská na Mojmírovej ulici v Zlatých Moravciach dostanú nové využitie. Tri chátrajúce ihriská sa zmenia na tzv. osie hniezda.


Firma pôsobiaca v meste, ktorá prevzala nad projektom patronát, v nich v spolupráci s partnermi vysadí kvetinovú lúku a jedlé kríky, chýbať nebudú ani nové lavičky či mobiliár, informovala Miroslava Kováčová z mestského úradu.

Účelom projektu je využiť tri šesťuholníkové objekty nachádzajúce sa v bytovej zástavbe na Mojmírovej ulici. Tie v minulosti slúžili ako pieskoviská, no v súčasnosti chátrajú. Projekt poslúži ako príklad rozvoja a podpory biodiverzity, ktorá zohráva veľkú úlohu v udržateľnosti nášho sveta, skonštatovala Kováčová.

Realizácia projektu spočíva vo výsadbe kvetinovej lúky do týchto troch šesťuholníkových objektov a vo výsadbe jedlých kríkov, ako sú muchovník, arónia, maliny, čučoriedky, ale aj v umiestnení hmyzieho hotela, informačnej náučnej tabule, lavičiek a odpadkového koša. Okrem samotnej revitalizácie priestoru bude možné tento projekt využiť aj v rámci environmentálnych vzdelávacích aktivít pre žiakov materských a základných škôl.

Podľa Kováčovej má mesto Zlaté Moravce záujem postupne revitalizovať aj ďalšie staré a nepoužívané pieskoviská, vďaka čomu sa vytvorí priestor vhodný či už na zážitkové učenie alebo na trávenie voľného času pre deti a mládež.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
14.06.2021
Vnútroblok na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici prešiel veľkými zmenami
Prešovčania bývajúci na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici si môžu oddýchnuť vo vynovenom vnútrobloku. Pribudla tu zeleň, lavičky, ale aj detské ihrisko.
viac
22.06.2023
Mesto chce získať dotáciu na obnovu kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v obnove a rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov. Radnica sa chce uchádzať o finančné prostriedky na rekonštrukciu z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %