Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
25.05.2024 03:05

Zničené fasády – ako na vtáky v bytovom dome


Ilustračná snímka


Diery v zateplení, poškodené steny, olúpané fasády na zrekonštruovaných budovách a bytových domoch. Zbaviť sa neželaných nájomníkov z živočíšnej ríše nie je vôbec jednoduché. Vyžaduje si to trpezlivosť a určitú investíciu, ktorú je potrebné kvôli ich zákonnej ochrane strpieť.


V boji proti vtákom či netopierom treba brať na zreteľnosť §4 ods. 1 – 3 z. NRSR č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.

Ako by mali teda správcovia pristúpiť k danému problému?

Ako prvé a zatiaľ najlepšie riešenie sa ponúka úplná zmena technológie zatepľovania. Jediný termoizolačný materiál, ktorému sa vtáky, konkrétne ďatle, zatiaľ úspešne vyhýbajú sú termonátery, napr. thermoshield. V niektorých krajinách, kde s tým majú neporovnateľne väčšie problémy, napr. v Kanade, pridávajú do fasády kovové pláty, ktoré bránia perforovaniu. Správca by mal teda predostrieť vlastníkom už na začiatku také ponuky firiem na obnovu fasády, ktoré samotné zabraňujú invázii.

Ak už na budove rekonštrukcia prebehla, môže sa správca obrátiť na firmu, ktorá sa venuje odchytu vtákov. Treba si dať pozor na to, že v prípade odchytu ďatľov sa jedná o zákonom chráneného živočícha, na jeho odchyt a manipuláciu s ním musí mať teda daná spoločnosť povolenie MŽP a tiež ornitologickú odchytovú licenciu.

Posledným krokom k úspešnému zbaveniu sa ničiteľov fasády je inštalácia makiet vtákov. Keďže ďatle sú veľmi teritoriálne, najlepšie sa v praxi osvedčili práve makety s ich podobizňou. Oproti tým, ktoré znázorňujú dravce alebo sovy a sú najviac zastúpené na trhu, majú oveľa vyššie percento úspešnosti plašenia.

Záver

V prípadoch poškodzovania obnovených zateplených fasád vtáctvom záleží najmä na prístupe správcu alebo predsedu bytového domu, aké informácie podá vlastníkom o možnostiach predchádzania a riešenia problémov s tým spojených.

 

 

Autor: JUDr. Mgr. Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2020
Mesto vyplatilo poškodeným obyvateľom už takmer pol milióna eur
Mesto Prešov zrealizovalo ďalšie úhrady z oficiálneho darovacieho účtu pre poškodených obyvateľov z Mukačevskej ulice. Zatiaľ bolo prerozdelených 496.500 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.
viac
08.02.2020
V Ľubeli postavili prvý nájomný bytový dom, v pláne sú ďalšie dva
Prvý z troch plánovaných nájomných bytových domov v Ľubeli (okres Liptovský Mikuláš) odovzdali vo štvrtok do užívania jeho novým obyvateľom. Postavili ho za necelé dva roky. Prioritou bolo, aby nové byty obsadili najmä mladí obyvatelia obce, povedal tamojší starosta Erik Gemzický.
viac
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
22.12.2022
Mesto plánuje odkúpiť nájomný bytový dom na Šípku
Mesto Partizánske plánuje odkúpiť nájomný bytový dom na sídlisku Šípok, ktorý v uplynulom období postavil súkromný investor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %