Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.06.2018 01:35

ZMOS skúma cezhraničný potenciál samospráv


Ilustračná snímka: Slovensko


Združenie miest a obcí Slovenska otvára ďalší prieskum, v ktorom sa sústredí na cezhraničný potenciál samospráv. Na Slovensku žije takmer 2, 2 milióna obyvateľov v mestách a obciach v prihraničí.


Preto ambíciou tohto prieskumu, ktorý začal 11. júna 2018 na vzorke 451 samospráv, bude získať prvé vstupné dáta vo vzťahu k súčasnej situácii aj budúcim možnostiam cezhraničného rozvoja.

Zmapujeme, ktoré naše samosprávy spolupracujú s mestami a obcami v susedných štátoch, ako intenzívne či sporadicky kooperujú. Tiež nás budú zaujímať oblasti spolupráce, spôsoby ich financovania, aj to, v čom vidia naše mestá a obce prínos cezhraničnej spolupráce. Otázky pre starostov a primátorov reagujú na to, či sa vo svojej práci inšpirujú riešeniami, ktoré vidia v prihraničných samosprávach a do akej miery disponujú informáciami o financovaní cezhraničných aktivít.

Prvý prieskum, ktorý sa uzatvára tento týždeň, bol zameraný na oblasť prínosu medziobecnej spolupráce, na rozsah informácií o spolupráci obcí, starostov a primátorov. Mapujeme oblasti, v ktorých participujú jednotlivé samosprávy, a ich vedomostí z oblasti agendy smart.

Po zbere dát budú výsledky prieskumov spracované ako podklady na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Prieskumy Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočňujú vlastným technologickým riešením a anketármi v území. V priebehu najbližších 36 mesiacov prostredníctvom minimálne 21 prieskumov zmapujeme rôzne oblasti činnosti miestnej územnej samosprávy.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2018
Úspech začína informáciami
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska zameraného na cezhraničný potenciál vyplýva, že takmer 50 % samospráv má len čiastočné informácie o finančných mechanizmoch podporujúcich cezhraničnú spoluprácu. A pritom by uvítali viac informácií.
viac
20.03.2020
Postoje ZMOS k aktuálnej situácii
Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %