Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
30.07.2024 08:55

ZMOS: Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov sa zhoršuje


(Foto: ZMOS)


Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov sa na Slovensku zhoršuje. Nemá ho vyše 280 000 občanov. Na tlačovej konferencii po rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenia všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD) SR to vyhlásil predseda ZMOS-u Jozef Božik. Volá po stabilizácii situáci


„Stáva sa to, že nám zanikajú ambulancie pre dospelých, predovšetkým v obciach s tým, že potom pacienti sa snažia nájsť miesto u všeobecného lekára v okolitých mestách, kde je takisto už veľký problém," podotkol Jozef Božik. Podmienky pre mladých lekárov na Slovensku podľa neho nie sú dostatočne motivujúce a množstvo všeobecných lekárov je v dôchodkovom veku.

Združenie preto apeluje na nájdenie mechanizmu stabilizácie všeobecných ambulancií. Jeho podpredseda Ján Hencel skritizoval súčasnú výzvu z plánu obnovy na podporu vzniku nových ambulancií. „Pokiaľ lekár, ktorý to prijme, nedokáže zabezpečiť dostatočný počet pacientov, ide do rizika, že bude musieť prostriedky hľadať," dodal. Štát by mal podľa neho vyčleniť ďalšie zdroje, ktoré by lekárom pomohli prečkať dané obdobie.

Nedávny monitoring všeobecnej ambulantnej starostlivosti ukázal, že situácia s jej zabezpečením je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek a ku koncu vlaňajška stúpol počet pacientov bez zmluvného lekára. Na výsledky monitoringu upozornil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za vlaňajšok. Apeloval preto na prijatie opatrení.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklarovalo, že si vážnosť situácie uvedomuje a rieši ju.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy.

 

Autor: (Zdroj: TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2020
Najčastejším problémom malých obcí je nedostatok financií
Najčastejšími problémami obcí s nízkym počtom obyvateľov sú nedostatok finančných prostriedkov, slabý ľudský kapitál a nezáujem o kandidatúru na starostu či poslancov obecného zastupiteľstva. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
22.02.2021
ZMOS bude analyzovať potenciál cestovného ruchu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spracovávaní analýz. Aktuálne vytvorilo tím expertov pre analýzu cestovného ruchu, ktorá sa orientuje na predpoklady a možnosti využitia potenciálu cestovného ruchu v podmienkach miest, obcí a regiónov Slovenska.
viac
08.04.2024
Dostupná zdravotná starostlivosť je jednou z najdôležitejších priorít
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje dostupnú zdravotnú starostlivosť za jednu z najdôležitejších priorít. Pripravuje podpis Memoranda o spolupráci so Združením všeobecných lekárov pre dospelých SR, o.z.
viac
10.07.2024
Situácia týkajúca sa všeobecných lekárov je alarmujúca
Situácia so zabezpečením všeobecnej ambulantnej starostlivosti je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek. Ku koncu vlaňajška stúpol počet pacientov bez zmluvného lekára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %