Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
10.07.2024 01:05

Situácia týkajúca sa všeobecných lekárov je alarmujúca


Ilustračná snímka (TASR)


Situácia so zabezpečením všeobecnej ambulantnej starostlivosti je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek. Ku koncu vlaňajška stúpol počet pacientov bez zmluvného lekára.


Vyplýva to z monitoringu všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za vlaňajšok. Volá po prijatí opatrení.         

"Lekári, ktorí ešte pracujú, majú vysoký vek. Mnohí sú už takí vyčerpaní, že končia svoju prax, aj keď nemajú za seba náhradu, tento stav je evidentný najmä v odľahlých regiónoch. Pacienti tak ostávajú bez všeobecného lekára a sú preto nútení za novým lekárom dochádzať desiatky kilometrov," poznamenal úrad v správe.         

K začiatku minulého roka chýbalo podľa ÚDZS spolu 713 všeobecných lekárov. "Aktuálny stav je alarmujúci o to viac, že 41 percent všeobecných lekárov pre dospelých a 47 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast je v dôchodkovom veku," skonštatoval. V prípade, že sa neprijmú opatrenia na zlepšenie, hrozí podľa neho zhoršenie dostupnosti vo všeobecnej ambulantnej sfére.         

Úrad zároveň upozornil na to, že ku koncu minulého roka bolo bez zmluvného všeobecného lekára približne 281.000 poistencov. "Počet poistencov bez zmluvného lekára medziročne narástol o viac ako 15.000," dodal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2021
Župa ide riešiť nedostatok lekárov, zavádza motivačný program
Trnavská župa sa v roku 2021 chystá investovať do zdravia svojich obyvateľov. V stredu 27. januára 2021 poslanci krajského zastupiteľstva schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, na základe ktorého budú poskytované dotácie určené na prilákanie nových a mladých lekárov do kraja.
viac
03.08.2023
Nemocnica otvorila novú ambulanciu všeobecného lekára
Nemocnica Agel Zlaté Moravce otvorila v utorok novú ambulanciu všeobecného lekára pre dospelých.
viac
08.04.2024
Dostupná zdravotná starostlivosť je jednou z najdôležitejších priorít
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje dostupnú zdravotnú starostlivosť za jednu z najdôležitejších priorít. Pripravuje podpis Memoranda o spolupráci so Združením všeobecných lekárov pre dospelých SR, o.z.
viac
30.07.2024
ZMOS: Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov sa zhoršuje
Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov sa na Slovensku zhoršuje. Nemá ho vyše 280 000 občanov. Na tlačovej konferencii po rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenia všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD) SR to vyhlásil predseda ZMOS-u Jozef Božik. Volá po stabilizácii situáci
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %