Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
28.08.2024 12:10

ZMOS a SK8: Samosprávy by pre nízke financie mohli obmedziť služby


Foto: ZMOS


Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8) upozornili na problém nedostatočných finančných prostriedkov samospráv, ktoré by mohli viesť k obmedzovaniu služieb pre občanov.


 V súvislosti s nedostatkom financií opakovane žiadajú štát o pomoc, uviedli v utorok predstavitelia združení.

Mestá a obce mali dostať za prvých sedem mesiacov tohto roka o 84 miliónov eur menej, ako bolo pôvodne plánované Ministerstvom financií (MF) SR. Okrem tohtoročného deficitu by im malo chýbať ďalších 500 miliónov eur z obdobia predchádzajúcej vlády. Združenia apelujú na potrebu rokovaní so súčasnou vládou, premiérom a predstaviteľmi MF, v ktorých by okrem iného chceli dosiahnuť aj predvídateľnejšie a spravodlivejšie plánovanie rozpočtov samospráv.

„Rokovania, ktoré sme doteraz mali, nám ukázali predovšetkým to, že či už to je pán štátny tajomník MF alebo pán minister, hovoria o potrebe konsolidácie a o tom, že peniaze nie sú. My nechceme teraz za ZMOS obviňovať vládu za to, že 500 miliónov eur nám zobrala predchádzajúca vláda, ale zároveň nemáme s kým iným rokovať, ako s touto vládou o tom, aby sa minimálne tých 84 miliónov prinavrátilo," povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

Predstavitelia združení predpokladajú ešte náročnejšiu situáciu v nadchádzajúcich štyroch mesiacoch. Uviedli, že v súčasnosti z dôvodu nedostatočných financií museli obmedziť napríklad podporu športových klubov a kultúrnych aktivít v jednotlivých mestách a obciach. Ak nedôjde k riešeniu tejto situácie, mohlo by dôjsť k ďalšiemu obmedzovaniu, napríklad v oblasti verejnej dopravy.

„V Bratislavskom samosprávnom kraji ide o výpadok 4,2 milióna eur, Trnavský kraj 3,8 milióna eur, Trenčiansky 3,8 milióna eur, podobne Nitriansky 4,7 milióna eur, Žilinský kraj 4,6 milióna eur, Banskobystrický samosprávny kraj takmer päť miliónov eur, Prešovský kraj 5,2 milióna eur, Košický samosprávny kraj 4,7 milióna eur," vyčíslil aktuálne deficity predseda SK8 Jozef Viskupič.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy.

Autor: (Zdroj: TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2020
Najčastejším problémom malých obcí je nedostatok financií
Najčastejšími problémami obcí s nízkym počtom obyvateľov sú nedostatok finančných prostriedkov, slabý ľudský kapitál a nezáujem o kandidatúru na starostu či poslancov obecného zastupiteľstva. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
19.08.2020
Pracoviská ÚVO v regiónoch majú podporiť nakupovanie za verejné zdroje
Stále pracoviská Úradu pre verejné obstarávanie v regiónoch by mali podporiť nakupovanie za verejné zdroje.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %