Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.07.2020 07:30

Samosprávne kraje očakávajú partnerský dialóg s vládou


Ilustračná snímka.


Sociálne balíky a opatrenia predchádzajúcej vlády v podobe valorizácie platov, obedov zadarmo alebo rekreačných poukazov mali výrazne negatívne dopady na rozpočty samospráv.


Už v minulosti bolo bez konzultácie so samosprávami prijaté napríklad zvýšenie odpočítateľnej položky základu dane na daňovníka. To siahlo samosprávnym krajom na jediný zdroj príjmov a malo za následok výpadok vo výške spolu 44,7 milióna eur.

Na samosprávy a jej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti by mal negatívny dopad aj zvýšenie minimálnej mzdy o 40 eur, ktoré je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V tomto kontexte považuje SK 8 návrh odborov na 13 % valorizáciu miezd v rámci úpravy kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa za neprijateľný.

Združenie samosprávnych krajov SK 8 opakovane upozorňuje, že paralelne s prijímaním opatrení, ktoré majú negatívny dopad na rozpočty samospráv, musí byť zabezpečený aj spôsob ich kompenzácie. V tejto súvislosti je znepokojivé, že zavedenie pripravovaných sociálnych balíkov bolo doteraz komunikované len cez médiá a neprebehli rokovania so župami, mestami a obcami.

„Prežívame ťažké obdobie. Vítame, že vláda chce ľuďom pomôcť, ale už dnes sa dopady koronakrízy prejavujú vo výpadkoch príjmov samospráv, ktoré sa podľa vládnych ekonómov v budúcich dvoch rokoch ešte znásobia. To môže mať priamy dopad na poskytovanie verejných služieb samosprávami. Považujeme však za nešťastné, že sa o pripravovaných opatreniach dozvedáme z médií. Zdvojnásobenie daňového bonusu spôsobí župám výpadok 32 miliónov eur z daňových príjmov. Pre trnavský kraj to znamená výpadok 3,3 milióna eur, pričom zavedenie bezplatnej autobusovej dopravy u nás odhadujeme na 5,3 milióna eur. Veríme, že budeme zapojení do prípravy legislatívneho znenia ohláseného sociálneho balíku a vláda bude s nami čo najskôr rokovať,“ povedal predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Samosprávy čelia výpadkom príjmov v dôsledku koronakrízy. Vláda doteraz nepredstavila plán na ich kompenzáciu, ani spôsob preplatenia zvýšených výdavkov, napríklad na zabezpečenie preventívnych opatrení v prvej a druhej vlne pandémie ochorenia Covid-19. Bez zodpovedného postoja štátu by mohli byť samosprávy v budúcnosti donútené obmedziť niektoré verejné služby. Môže ísť napríklad o údržbu ciest a cyklotrás, pravidelnosť liniek prímestskej autobusovej dopravy, prijímanie klientov do zariadení sociálnych služieb alebo poskytovanie ubytovania a stravovania v školách.

V tejto súvislosti Ministerstvo financií SR avizovalo, že sa chce stretnúť so zástupcami SK 8 vo veci kompenzácie dopadov koronakrízy na samosprávne kraje. Prisľúbilo tiež, že bude prizývať SK 8 na rokovania pri tvorbe a úpravách legislatívy, ktorá bude mať dopad na samosprávne kraje.

Autor: (Kancelária SK 8)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
26.06.2020
Ministerstvo financií poskytne pôžičky pre samosprávy
Ministerstvo financií SR rozpracuje variant možnej pôžičky pre samosprávy na Slovensku. Prostredníctvom nej by vedeli samosprávy vykryť výpadok v podielových daniach, ktorý spôsobila koronakríza.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %