Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.10.2023 01:35

ZMOS sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Hojsíka k zonácii NP Slovenský kras


Ilustračná snímka


ZMOS dlhodobo žiada odborné dokončenie zonácie národných parkov, ktoré jasne definuje limity v národných parkoch. Zonácia národných parkov prebiehala doposiaľ netransparentne a proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dopadov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Martina Hojsíka k zonácii Národného parku Slovenský kras, ktoré odznelo v  televíznej relácii Téma dňa, ktorú odvysielala 19. októbra 2023 televízia TA3. Pán Martin Hojsík nepravdivo uviedol a zavádzal spoločnosť tvrdením, že miestne samosprávy, poľnohospodári a vlastníci pozemkov otvoreným listom podporili zonáciu Národného parku Slovenský kras. 

Samosprávy, ktoré sú dotknuté zonáciou Národného parku Slovenský kras v konaní na Okresnom úrade Košice, Odbore starostlivosti o životné prostredie, oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia kraja dňa 09. marca 2023 jasne deklarovali nesúhlasné stanovisko k zonácii Národného parku Slovenský kras. V uznesení Snemu Združenia miest a obcí Horného Gemera zo dňa 20.02.2023 je taktiež jasne deklarované nesúhlasné stanovisko, dotknutých samospráv k v tom čase predloženému návrhu zonácie NP a žiadosť o zastavenie konania a opätovného verejného prerokovania so všetkými subjektami.

Združenie miest a obcí Slovenska sa v auguste 2023 obrátilo písomne s vyjadrením k zonácii Národného parku Slovenský kras na Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ktoré ku dnešnému dňu na pripomienky k zonácii Národného parku Slovenský kras nereagovalo.

 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2018
Vyhlásenie predsedu ZMOS k podpisu memoranda sociálnych partnerov
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Memorandum ako deklaráciu dobej vôle a ďalší krok k naplneniu našej snahy o zvýšenie platov v celej verejnej správe. Podľa nás je to nástroj na hodnotenie kvality práce a tiež odbornosti našich zamestnancov.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
05.05.2023
Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť
Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť na 35.527 hektárov. Výmera jeho ochranného pásma má byť znížená na 5715 hektárov, pričom zóna s piatym stupňom ochrany má tvoriť 24,18 percenta územia.
viac
11.09.2023
Správa NP Slovenský kras predstavila návrh zonácie,niektorí starostovia sú proti
Správa národného parku (NP) Slovenský kras v pondelok v Zádieli predstavila verejnosti návrh jeho zonácie. V najprísnejšie chránenom režime má byť 8500 hektárov (ha). Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák, zvyšok územia má byť zaradený dominantne do tretieho stupňa ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %