Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
30.08.2024 07:50

Vyhlásenie predsedu ZMOS pri príležitosti 80. výročia SNP


Ilustračný obrázok - 80. výročie Slovenského národného povstania


Dnes si pripomíname 80. výročie Slovenského národného povstania - významného historického momentu, ktorý zohral kľúčovú úlohu v boji za slobodu a demokracie. Je pre nás všetkých pripomienkou toho, že boj za slobodu a spravodlivosť je nevyhnutný v každej dobe, bez ohľadu na okolnosti.


Slovenské národné povstanie (SNP) nie je len udalosťou našej histórie, ale aj významným zdrojom morálnych hodnôt, ktoré by mali byť živé aj v súčasnosti. V tento deň si spoločne pripomíname odvahu a odhodlanie tých, ktorí riskovali svoje životy za slobodu našej krajiny. Vyjadrujem úctu všetkým hrdinom, ktorí svojimi činmi prispeli k oslobodeniu našej krajiny.

Pri tejto príležitosti organizujú tisícky miest a obcí naprieč Slovenskom oslavy a spomienkové podujatia, čím prejavujú svoju úctu k histórii a kultúrnemu dedičstvu národa. Naše obce a mestá majú dôležitú úlohu v tom, aby sa tieto hodnoty stali pevnou súčasťou každodenného života, a aby sme vytvárali hodnotovú samosprávu, ktorá bude stáť na pilieroch spravodlivosti, rovnosti a úcty k ľudským právam.

Delegácia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa dnes zúčastní na celonárodných oslavách SNP v Banskej Bystrici, kde si spolu s predstaviteľmi štátu, samosprávy a občianskej spoločnosti pripomenieme význam tohto historického momentu.

Pri tejto príležitosti vyzývam všetkých obyvateľov, aby si našli čas a zamysleli sa nad významom SNP a aby sa aktívne zúčastnili na podujatiach organizovaných vo svojich obciach a mestách.

SNP bolo jedným z najväčších protinacistických povstaní v histórii II. svetovej vojny a je našou morálnou povinnosťou svojim každodenným životom, správaním sa i konaním robiť všetko preto, aby sa hrôzy II. svetovej vojny už nikdy neopakovali.

ZMOS bude aj naďalej podporovať aktivity, ktoré pripomínajú významné udalosti našich dejín a prispievajú k rozvoju kultúrneho povedomia v rámci celej krajiny.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2020
Regionálne oslavy SNP so silným odkazom
Partizánska lúka na Podbanskom bola v nedeľu 30. augusta 2020 dejiskom regionálnych osláv 76. výročia Slovenského národného povstania. Zúčastnil sa ich aj brigádny generál vo výslužbe, priamy účastník Slovenského národného povstania, 98-ročný Ján Iľanovský.
viac
28.08.2021
Na vojenskom cintoríne upravili hroby a zelenú pláň
Cintorín, ktorý sa týči nad Liptovským Mikulášom a je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru nielen na území Slovenska, ale aj celého bývalého Československa, slávnostne posvätili a symbolicky sprístupnili v piatok 27. augusta 2021.
viac
28.08.2024
Na 80. výročie SNP otvoria park venovaný vojnovému hrdinovi zo Stropkova
V Stropkove v týchto dňoch vrcholia prípravy na oslavy 80. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania. Mesto pri tejto príležitosti sprístupní novovybudovaný park v širšom centre mesta pomenovaný po rodákovi a čestnom občanovi Stropkova Adolfovi Weinholdovi.
viac
02.09.2024
Vyhlásenie predsedu ZMOS pri príležitosti dňa výročia prijatia Ústavy SR
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomenolo výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky, kľúčového dokumentu, ktorý formuje našu štátnosť a zaručuje fungovanie nášho demokratického zriadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %