Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.05.2023 11:40

Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť


Národný park Slovenský kras.


Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť na 35.527 hektárov. Výmera jeho ochranného pásma má byť znížená na 5715 hektárov, pričom zóna s piatym stupňom ochrany má tvoriť 24,18 percenta územia.


Vyplýva to z návrhu zonácie, ktorý Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Veľká časť územia Národného parku Slovenský kras, ako aj časť jeho ochranného pásma je súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Sú nimi chránené vtáčie územie a 25 území európskeho významu," uviedol envirorezort. Schválením zonácie by zároveň došlo k zrušeniu 14 chránených území, s ktorými sa národný park prekrýva.

Štvrtý stupeň ochrany by mal tvoriť 3,34 percenta, tretí stupeň ochrany 72,37 percenta. Druhý stupeň ochrany navrhuje MŽP na 0,10 percenta výmery. "Návrhom zonácie dôjde na štátnych pozemkoch k zvýšeniu podielu piateho stupňa, ako aj podielu štvrtého stupňa a dôjde tiež k zníženiu podielu tretieho stupňa," skonštatovalo.

Ochrániť sa majú nížinné a podhorské kosné lúky, porasty borievky obyčajnej, penovcové prameniská či kyslomilné bukové lesy. Z rastlín chce rezort chrániť napríklad poniklece, vstavače, zvonovec ľaliolistý, prvosienkú holú a pľúcnik úzkolistý.

V prípade živočíchov sa má vyhlásením zonácie ochrániť niekoľko druhov vtákov a netopierov, taktiež aj rys, vlk, vydra, salamandra, fúzač.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
15.12.2022
Na Slovensku by mali vzniknúť tri chránené územia
Na Slovensku by mala vzniknúť prírodná rezervácia Homoľa a chránené areály Pramenná oblasť Rimavy a Tisovský kras. Vyplýva to z návrhov Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
11.09.2023
Správa NP Slovenský kras predstavila návrh zonácie,niektorí starostovia sú proti
Správa národného parku (NP) Slovenský kras v pondelok v Zádieli predstavila verejnosti návrh jeho zonácie. V najprísnejšie chránenom režime má byť 8500 hektárov (ha). Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák, zvyšok územia má byť zaradený dominantne do tretieho stupňa ochrany.
viac
26.10.2023
ZMOS sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Hojsíka k zonácii NP Slovenský kras
ZMOS dlhodobo žiada odborné dokončenie zonácie národných parkov, ktoré jasne definuje limity v národných parkoch. Zonácia národných parkov prebiehala doposiaľ netransparentne a proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dopadov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %