Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.06.2021 04:00

ZMOS predstavilo spoluprácu obcí v zdravotníctve a sociálnych službách


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo v utorok v kysuckej Ochodnici príklady dobrej praxe v medziobecnej spolupráci v zdravotníctve a sociálnych službách.


Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera zabezpečuje obec Ochodnica bezplatnú prepravu obyvateľov k lekárovi v Kysuckom Lieskovci. Zariadenie sociálnych služieb v Rohožníku pomáha seniorom aj zo susedných obcí a v Modre úspešne funguje komunitná špajza s potravinami pre ľudí v núdzi.

„Medziobecná spolupráca spája a rozširuje možnosti samospráv vzájomným získavaním skúseností. Ukazuje sa, že obojstranná podpora a zdieľanie spoločných úspechov a problémov sa mimoriadne osvedčujú pri zdolávaní aktuálnych ťažkostí. Každú z týchto aktivít vnímame ako užitočnú, udržateľnú a hlavne inšpiratívnu,” skonštatoval Tréger.

Starosta Ochodnice Radoslav Ďuroška uviedol, že obec zabezpečuje bezplatnú prepravu na lekárske vyšetrenia do ambulancie v Kysuckom Lieskovci trikrát do týždňa vlastným vozidlom. „Pre efektívne vybavenie bez zbytočného čakania fungujú prednostné vyšetrenia pacientov z Ochodnice. Je to dobrá vec pre starších ľudí, lebo ich pozbierame po stanovištiach v obci a odvezieme. Počas pandémie sme im doviezli domov aj predpísané lieky,” doplnil Ďuroška.

V Rohožníku odkúpila obec od Inštitútu sestier kapucínok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho budovu niekdajšej základnej školy. „V objekte teraz máme zariadenie opatrovateľskej služby a zariadenie pre seniorov, v ktorých je spolu 30 ľudí. Celé sme to financovali z vlastného rozpočtu, lebo sme obec z Bratislavského samosprávneho kraja a nie sú pre nás prístupné eurofondy. Prvotná investícia bola cez 500 000 eur, celkovo nás to stálo viac ako jeden milión eur. Službu poskytujeme aj pre ľudí z iných obcí, ľuďom z našej obce prispievame v rámci sociálneho programu sumou vo výške 75 eur mesačne,” informoval starosta Peter Švaral.

Projekt Komunitná špajza v Modre je zameraný na pomoc ľuďom v núdzi. „Miestny úrad cielene vytypuje tých, ktorí majú na potravinovú pomoc nárok. Následne im posledný deň v mesiaci anonymne odovzdajú potraviny v presne určených časoch. Pri získavaní pomoci pomáhajú jednotlivci, občianske združenia i obchodné reťazce a mesto Modra poskytlo priestory v Mestskom centre sociálnych služieb,” dodal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
20.11.2018
ZMOS: Príklady dobrej praxe môžu byť inšpiráciou pre ďalšie samosprávy
Obec Muráň s aktivitou týkajúcou sa obnovy pečenia tradičných muránskych buchiet, bratislavská miestna časť Petržalka s dlhoročnou tradíciou podpory zveľaďovania predzáhradiek pri panelákoch, či multimediálna optická sieť mikroregiónu Horné Kysuce.
viac
28.04.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Hrabušíc, Medzian a Hankoviec
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na výnimočnosť v troch obciach. A to Hrabušice, Medzany a Hankovce.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %