Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.11.2018 11:16

ZMOS: Príklady dobrej praxe môžu byť inšpiráciou pre ďalšie samosprávy


Na snímke zľava generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Ján Krak, veľvyslanec s osobitným poslaním pre granty FM EHP František Kašický, predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora, hovorca ZMOS Michal Kaliňák a starosta Muráňa počas predstavovania príkladov dobrej praxe samospráv na tlačovej konferencii v Muráni v okrese Revúca, 20. novembra 2018. EASYFOTO TASR - Branislav Caban.


Obec Muráň s aktivitou týkajúcou sa obnovy pečenia tradičných muránskych buchiet, bratislavská miestna časť Petržalka s dlhoročnou tradíciou podpory zveľaďovania predzáhradiek pri panelákoch, či multimediálna optická sieť mikroregiónu Horné Kysuce.


To sú podľa predstaviteľov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) príklady dobrej praxe v obciach, ktoré môžu byť inšpiráciou pre ďalšie samosprávy.       

„Hlavný prínos tohto projektu je, že nečakáme, čo nám niekto urobí. Vidíme sami, koľko bolo rečí o vytváraní pracovných miest, vidíme, ako to je v niektorých obciach, že majú problém so zamestnanosťou, pretože fabriky odišli a nové nevznikli. Takže je dobré, že v týchto obciach sa vymýšľajú veci, ktoré tu už v minulosti fungovali, aby tu ľudia zostali a zamestnali sa," uviedol na margo príkladov predseda ZMOS Michal Sýkora na utorkovej tlačovej konferencii v Muráni.       

Príklady dobrej praxe vyberala podľa vyjadrenia predstaviteľov ZMOS hodnotiaca komisia, zložená zo starostov a primátorov s minimálne osemročnými skúsenosťami. „Každý z príkladov je vhodný na inšpiráciu pre iné samosprávy, lebo v sebe nesie viacnásobný prínos. Tak z hľadiska budovania značky regionálnej produkcie, ako aj vo vzťahu k podpore miestnej ekonomiky, zvyšovaniu kvality miestnych služieb a s prihliadnutím na upevňovanie pozitívneho vzťahu obyvateľov k svojmu okoliu," dodávajú predstavitelia ZMOS.       

Podľa slov hovorcu ZMOS Michala Kaliňáka bola tlačová konferencia v Muráni úplne prvou, kde predstavili takéto príklady dobrej praxe v samosprávach. „Podobné osvedčené riešenia budeme predstavovať každé tri mesiace. V súčasnosti máme v zásobníku viac ako sto takýchto príkladov, ktoré boli veľmi prísne posúdené z viacerých hľadísk," konkretizoval.       

Pri získavaní financií na podobné projekty môžu samosprávy podľa ZMOS využiť aj prostriedky zo švajčiarskeho finančného mechanizmu či nórskych fondov. „V minulom období sme mali v rámci nórskych grantov implementovaných viac ako 200 úspešných projektov v sume vyše 80 miliónov eur. Zo švajčiarskych grantov to bolo 23 projektov v sume okolo 60 miliónov eur," ozrejmil Ján Krak, generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Hrabušíc, Medzian a Hankoviec
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na výnimočnosť v troch obciach. A to Hrabušice, Medzany a Hankovce.
viac
29.05.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú zo Starej Ľubovne, Lendaku a Popradu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na podporu cestovného ruchu a športu.
viac
08.06.2021
ZMOS predstavilo spoluprácu obcí v zdravotníctve a sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo v utorok v kysuckej Ochodnici príklady dobrej praxe v medziobecnej spolupráci v zdravotníctve a sociálnych službách.
viac
08.04.2022
Súťaž KlimaOBEC
Združenie Priatelia Zeme-CEPA, ktoré sa dlhodobo venuje dekarbonizácii regiónov a tvorbe regionálnych kapacít pre koordináciu udržateľnej energetiky, vyhlasuje celoslovenskú súťaž pre samosprávy KlimaOBEC.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %