Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.12.2023 11:05

ZMOS pomáha obciam postihnutým zemetrasením


Ilustračný banner


ZMOS posiela z transparentného účtu, ktorý zriadilo na pomoc obciam postihnutým zemetrasením, finančné prostriedky v celkovej poukázanej výške 20 650 eur. Finančné prostriedky smerujú do pätnástich obcí v okrese Vranove nad Topľou, Humenné a Stropkov.


Združenie miest a obcí Slovenska zriadilo 13. októbra 2023 transparentný účet na pomoc obciam po zemetrasení, ktoré postihlo 9. októbra 2023 východné Slovensko, konkrétne Prešovský kraj. 

„Reagovali sme na akútne potreby územia na základe informácii z našich regionálnych združení miest a obcí v Prešovskom regióne. Pomoc a podpora zo štátu neprichádzala, a preto sme operatívne reagovali a na online Predsedníctve ZMOS sme 9. októbra 2023 schválili zriadenie transparentného účtu ZMOS na pomoc obciam na východnom Slovensku,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Transparentný účet uzatvorilo ZMOS po mesiaci a pol k 28.11.2023, kedy Predsedníctvo ZMOS rozhodlo o rozdelení vyzbieranej sumy pre postihnuté obce v Prešovskom kraji. Tie pomohli identifikovať predsedovia regionálnych združení miest a obcí v dotknutých územiach, ktorí detailne poznajú situáciu v regióne, v jednotlivých obciach a stav poškodenia na verejných a súkromných majetkoch vrátane rodinných domov, verejných budov, kostolov a kultúrnych pamiatok.

Na základe spoločnej dohody predsedu Združenia miest a obcí Vranovského regiónu a starostu obce Nižný Hrušov Jána Fenčáka a predsedu Združenia miest a obcí regiónu Humenné a starostu obce Chlmec Cyrila Hirjaka posiela ZMOS finančné prostriedky z transparentného účtu do pätnástich obcí.

Do okresu Humenné obciam Víťazovce, Košarovce, Nižná Sitnica, Jankovce, Vyšná Sitnica a Černina finančné prostriedky vo výške 1 226 eur. Do Humenského okresu smeruje spolu 7 856 eur. Do Vranovského okresu smeruje 7 888 eur, konkrétne do Ďapaloviec 2 526 eur, do Holčíkoviec 1 526 eur, do Rafajoviec 1 326 eur, do Giroviec 1 258 eur a do Gigloviec 1 252 eur. V okrese Stropkov bude 4 906 eur poukázaných do štyroch obcí. Po 1 226 eur do obcí Tokajík, Kolbovce a Nižná Olšava. Do obce Mrázovce pôjdu finančné zdroje vo výške 1 228 eur.

Predseda ZMOS Jozef Božik spresnil, že spolu prerozdeľuje ZMOS z transparentného účtu 20 650 eur do týchto pätnástich obcí v Prešovskom kraji. Nie veľké sumy, ale pre obce, ktorých priemerný počet obyvateľov je 260, najmenšia obec z dotknutých má cca 59 obyvateľov (Girovce) a najväčšia cca 629 obyvateľov (Košarovce) sú to finančné prostriedky, ktoré im určite pomôžu.

„Finančné prostriedky pochádzajú od fyzických a právnických osôb, časť finančnej podpory poskytli samosprávy ako mestá Jelšava, Zvolen a obce Bodorova, Margecany, Malý Čepčín, Malženice, Podhradie, Šajdíkove Humence, Bačkov, Benice. Ako ZMOS sme tiež prispeli,“ dodal Jozef Božik.

Združenie miest a obcí Slovenska ďakuje za solidárnosť všetkým právnickým a fyzickým osobám, ktoré v rámci možností poskytnutia finančnej podpory prispeli na transparentný účet ZMOS pre obce postihnuté zemetrasením.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
15.01.2021
Devínska N. Ves vyhlásila humanitárnu pomoc pre Chorvátsko
Bratislavská Devínska Nová Ves vyhlásila humanitárnu zbierku pre najviac zasiahnuté oblasti v Chorvátsku po minuloročných zemetraseniach.
viac
27.12.2021
ZMOS počas roka prinášal inšpiráciu dobrej praxe
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich je príkladom úspešného, inovatívneho a udržateľného riešenia, ktoré môže inšpirovať ostatné samosprávy.
viac
29.03.2022
ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu
Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %