Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.07.2018 11:38

ÚVO ponúklo pomoc starostom pri obstarávaní odstránenia škôd po povodniach


Snímka zdroj: bystricoviny.sk


Úrad verejného obstarávania (ÚVO) ponúka právnu pomoc starostom a primátorom obcí, ktoré minulý týždeň zasiahli povodne. Tí budú zodpovední za odstraňovanie škôd a obnovenie funkčnosti obecného alebo mestského majetku.


ÚVO sa chce uistiť, že budú postupovať podľa zákona. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák o tom informoval predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Sýkoru vo forme otvoreného listu.       

ÚVO ponúka ZMOS-u, ktorý komunikuje s mestami a obcami, možnosť zorganizovať krízové pracovné stretnutie pre verejných obstarávateľov. Cieľom pomoci je zaručenie transparentného krízového manažmentu. „Toto stretnutie bude vedené riaditeľom Inštitútu verejného obstarávania Jaroslavom Lexom, ktorý starostov a primátorov v prípade záujmu usmerní," povedal Hlivák. ÚVO zvažuje aj vydanie usmernenia k spoločnému postupu jednotlivých obcí a miest.       

Starostovia a primátori zasiahnutých oblastí si v najbližších dňoch budú plniť povinnosti verejných obstarávateľov v súvislosti so zadávaním zákaziek na odstránenie povodňami spôsobených škôd. „Mnohí verejní obstarávatelia využijú zákonnú možnosť postupovať priamym rokovacím konaním alebo zadať zákazku s nízkou hodnotou. Priame rokovacie konanie znamená zúženie hospodárskej súťaže, verejní obstarávatelia by ho v čase odstraňovania škôd napáchaných povodňami, mali použiť len pre obnovenie dodania nevyhnutnej služby, práce či tovaru," informoval Hlivák. Priame rokovanie by mali uplatniť len v urgentných prípadoch.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
18.09.2020
Predseda ZMOS s poľnohospodármi a potravinármi
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger prijal pozvanie liptovských poľnohospodárov a potravinárov a zúčastnil sa valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (LPPK). Uskutočnilo sa vo štvrtok 17. septembra 2020 v Demänovskej doline.
viac
02.12.2020
Obstarávanie nájomných bytov
Úrad pre verejné obstarávanie pripravil odborný materiál o obstarávaní nájomných bytov. Účelom je napomôcť verejným obstarávateľom, predovšetkým mestám a obciam, pri zabezpečení výstavby bytových domov s nájomnými bytmi v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %