Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.11.2021 04:15

ZMOS nesúhlasí so zdaňovaním nehnuteľností na základe znaleckého posudku


Logo.


Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania uplatnilo zásadnú pripomienku k návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia.


Jedným z týchto zákonov je zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Menej príjmov, viac komplikácií

V predloženej novele zákona o miestnych daniach navrhovateľ zákona, ktorým je Ministerstvo hospodárstva SR, navrhuje zaviesť nový inštitút preukazovania hodnoty stavebných pozemkov, ktorým je znalecký posudok, čo znamená, že daňovník dane z pozemkov môže hodnotu pozemku preukázať znaleckým posudkom. Ďalším návrhom predloženej novely sa zjednocuje princíp určenia rozpätia medzi najnižšou a najvyššou sadzbou dane z pozemkov ustanovenou obcou vo svojom všeobecne záväznom nariadení na všetky skupiny pozemkov (nielen na vybrané druhy pozemkov ako je tomu v súčasnosti).

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska bude mať návrh novely zákona o miestnych daniach negatívny dopad na príjmovú časť rozpočtov samospráv. Ďalší problém spočíva v tom, že mestá a obce nebudú vedieť rozpočtovať svoje príjmy tak, aby ich následne viazali na plnenie svojich povinností a potrieb, čo vytvára ekonomickú nestabilitu spôsobenú výraznou mierou slabej prognózovateľnosti vývoja očakávaných príjmov. Tento návrh súčasne vytvára určité možnosti špekulatívnosti zo strany daňovníkov pri vypracovávaní znaleckých posudkov pre určenie hodnoty stavebného pozemku.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2018
Ombudsmanka sa obrátila na ÚS - deti nemôžu byť viazané platiť za odpad
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR s návrhom o posúdenie súladu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou.
viac
13.11.2021
ZMOS odmieta účelový a nesystémový zásah do miestnych daní
Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na nebezpečnú snahu o účelový a nesystémový zásah do zákona o miestnych daniach a poplatku, ktorý je druhým najdôležitejším zdrojom financovania miest a obcí.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
18.07.2022
Miestne dane a poplatky sú nástroj na skvalitnenie života obyvateľov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vypracovalo analýzu týkajúcu sa problematiky miestnych daní a poplatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %