Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.02.2021 02:35

ZMOS apeluje na čerpanie eurofondov z IROP-u


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že rok neboli zverejnené výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, ktoré mali pomôcť s materskými školami, sociálnymi zariadeniami, aj pri vodovodoch, kanalizáciách a zelenej infraštruktúre.


Táto pasivita nepomáha nikomu, znižuje čerpanie eurofondov, spomaľuje naštartovanie ekonomického rastu investíciami, obmedzuje rozvoj tam, kde je nevyhnutný.

Na problémy poukazujeme, ale to nestačí

Združenie miest a obcí Slovenska dlhodobo upozorňovalo na problémy s povinným predprimárnym vzdelávaním. Jedným z mnohých problémov sú financie na budovanie a rozširovanie kapacít všade tam, kde samosprávy potrebujú vytvoriť podmienky pre splnenie tejto zákonnej povinnosti. Preto sme sa začiatkom decembra listom obrátili na vedenie Integrovaného operačného programu s dvomi požiadavkami. Chceli sme vedieť, kedy bude zverejnená táto výzva, ktorá mala byť publikovaná už v máji minulého roka a zároveň sme požadovali záväzný harmonogram výziev. Je začiatok februára a neevidujeme žiadnu odpoveď.

Hazard s dôverou samospráv 

„Je to hazard s eurofondami, je to hazard s dôverou miest a obcí. Ináč si to neviem predstaviť,“ konštatuje Martin Červenka, starosta obce Ratkovce a predseda sekcie pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Rady ZMOS, ktorý ďalej konštatuje: „Máme 35 mesiacov na dočerpanie eurofondov. V opačnom prípade prepadnú. Samosprávy pritom dlhodobo čakali na tieto výzvy a chceli vďaka ním riešiť materské školy, sociálne zariadenia, vodovody a kanalizácie, ale aj zelené aktivity. Nič sa však nedeje. Preto sa obávam najhoršieho, že riadiaci orgán vyhlási výzvy neskoro a s termínmi, na ktoré sa mnohé samosprávy z objektívnych dôvodov nebudú vedieť pripraviť. Projekty sú pripravené niekoľko rokov, je nutná ich revízia, či po stránke vecnej alebo finančnej. Nakoniec tak riadiaci orgán obviní samosprávy z nečinnosti a nepripravenosti, ako sa to už stalo mnohokrát v minulosti.“

Združenie miest a obcí Slovenska preto pripomína, že kým v máji minulého roka mala byť zverejnená výzva na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl za 28 miliónov eur, na podporu poskytovania nových a existujúcich sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí a kurately v zariadeniach na komunitnej úrovni mala byť tiež v máji minulého roka vyhlásená výzva za 47 miliónov eur. V rovnakom mesiaci minulého roka mala byť zverejnená výzva za 43 miliónov eur na podporu a rozvoj služieb starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa na komunitnej úrovni, pričom napríklad na zlepšenie zásobovania pitnou vodou, čistenie odpadových vôd a kanalizáciu mala byť v rovnakom mesiaci zverejnená výzva za ďalších 8 miliónov eur a za 4 milióny eur mala byť podľa pôvodného harmonogramu ohlásená výzva na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciu urbanizovaného prostredia na zmenu klímy a zavádzanie systémových prvkov znižovania znečisťovania ovzdušia. A takto by sme pomohli pokračovať vo vymenovávaní ďalších výziev, ku ktorým neprišlo.

ZMOS v tejto súvislosti pripomína, že tieto problémy veľmi citlivo vníma aj Rada európskych obcí a regiónov, ktorá nás iba pred niekoľkými dňa informovala o svojich postojoch vo vzťahu k rozvoju vidieka. Zároveň pripomíname, že na čerpanie týchto finančných prostriedkov nám zostáva 35 mesiacov.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
03.12.2020
Predseda ZMOS v Kontaktoch SRo o eurofondoch
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger bol v utorok 1. decembra 2020 hosťom živého vysielania relácie Kontakty, ktorú Slovenský rozhlas vysiela na svojom prvom okruhu. Témou relácie bola problematika eurofondov.
viac
01.02.2021
ZMOS bol upozornený Bruselom na problémy s eurofondami
Združenie miest a obcí Slovenska bolo Radou európskych obcí a regiónov upozornené na vážne problémy s eurofondami, ktoré znepokojujú európsku asociáciu samosprávnych združení.
viac
05.02.2021
MIRRI plánuje do apríla vyhlásiť tri eurofondové výzvy na regionálny rozvoj
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje do apríla tohto roku vyhlásiť tri eurofondové výzvy. Uviedol to Andrej Ďuríček z odboru komunikácie rezortu v reakcii na apel Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) čerpať európske peniaze z IROP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %