Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.10.2022 03:20

Zimnú údržbu ciest v BBSK bude zabezpečovať nová technika za 8,5 milióna eur


Na snímke nová technika BBRSC v Banskej Bystrici 5. októbra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Zimnú údržbu ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) bude zabezpečovať nová technika za 8,5 milióna eur. Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) zmodernizovala štvrtinu vozového parku a na zimné obdobie má pripravené i dostatočné množstvo posypovej soli.


Na stredajšom brífingu o tom informovali predseda BBSK Ján Lunter a predseda predstavenstva BBRSC Martin Lejtrich.

BBRSC v rámci obnovy vozového parku nakúpila celkom 134 kusov vozidiel, modernizáciu spoločnosť hradila z vlastných a úverových zdrojov. "Sú to špeciálne stroje, vozidlá na zimnú aj letnú údržbu ciest. Obmenili sme kompletne aj flotilu osobných vozidiel," priblížil Lejtrich. Ako dodal, okrem odhŕňačov nakúpili i traktory na kosbu popri cestách či nakladače.

Nová technika má prispieť k vyššej efektivite zimnej údržby a lepšiemu hospodáreniu spoločnosti. Predseda predstavenstva BBRSC verí, že napriek energetickej kríze a inflácii sa v Banskobystrickom kraji počas nadchádzajúcej zimy podarí zabezpečiť bezproblémovú údržbu ciest a komunikácií.

"Máme zaobstarané zmluvy na všetky tovary a služby, ktoré sú potrebné na zimnú údržbu ciest. Nárasty cien pri niektorých položkách sú o 30 až 100 percent oproti porovnateľnému obdobiu v roku 2021," dodal Lejtrich s tým, že okrem energií výrazne zdražela i posypová soľ.

BBRSC investíciou zmodernizovala približne štvrtinu svojho vozového parku, v ďalších nákupoch chce v prípade dostatku finančných zdrojov pokračovať i v nasledujúcich rokoch. Spoločnosť má po celom kraji 15 regionálnych stredísk, nová technika má smerovať do každého z nich. Obdobie zimnej údržby sa začína v BBSK 1. novembra.

"BBRSC udržiava 2458 kilometrov ciest II. a III. triedy a okrem toho 592 kilometrov ciest I. triedy. Staráme sa aj o 1048 mostov. Udržiavame horské priechody Donovaly a Čertovica, sú to ťažké úlohy, a robíme všetko preto, aby sme dopravu zabezpečili dobre," poznamenal predseda BBSK Ján Lunter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Od polovice novembra budú cesty v Trenčianskom kraji monitorované nepretržite
O bezpečnosť na cestách sa v zimnom období starajú cestári 24 hodín denne. Tento rok so 60 kusmi posypovej techniky a 27 nakladačmi. Správa ciest TSK je pripravená aj na prípadné mimoriadne stavy.
viac
09.01.2019
V meste skúšobne rozmiestnili nádoby s technickou soľou
Vranovská samospráva v uplynulých dňoch na území mesta skúšobne rozmiestnila šesť uzatvárateľných 200-litrových nádob s technickou soľou, ktoré sú vybavené aj lopatkou na jej naberanie. Osadili ich v kopcovitých častiach mesta, a to na Okulke, Sídlisku 1. mája a na Viniciach.
viac
03.11.2020
Zimnú údržbu ciest v TSK bude zabezpečovať 252 ľudí a 112 kusov techniky
Zimnú údržbu ciest v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude v nastávajúcom zimnom období zabezpečovať 60 posýpacích vozidiel, 27 nakladačov, 12 traktorov, osem snehových fréz, päť traktorov s posypom a v prípade mimoriadnej situácie aj 18 kusov zmluvnej techniky.
viac
31.01.2023
Vozový park Správy ciest KSK sa rozrastie o 81 kusov novej cestnej techniky
Vozový park Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) sa rozrastie celkovo o 81 kusov novej cestnej techniky. Väčšinu z nich už jednotlivým strediskám odovzdali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %