Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.02.2022 04:15

Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly


Opustený skelet športového komplexu na Karpatskej. Snímka zdroj: (zilina-gallery.sk)


Rodí sa nová nádej pre športové talenty. Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly, ktorá je zároveň riešením, ako sa vysporiadať s nedostavaným, desaťročie chátrajúcim skeletom v kraji.


Nočná mora Žilinčanov, ktorá hyzdí nielen mesto Žilina, ale celý kraj, môže byť čoskoro minulosťou. Žilinská župa iniciovala rokovania s vlastníkom skeletu na Karpatskej ulici, ktoré môžu priniesť významnú dohodu. Výsledkom by bola moderná hokejová hala, ktorú vybuduje župa v celkovej investícií viac ako 5 miliónov eur.

Žilinská župa prináša do krajského mesta prestížnu vec – hokejovú akadémiu pri športovej škole, jedinej svojho druhu v kraji pre rozvoj mládeže a športu, miesto pre nové talenty z regiónov kraja. „Už od nástupu do úradu robíme maximu pre rozvoj všetkých oblastí, na ktoré máme ako kraj dosah. Jednou z nich je aj zlepšovanie športovej infraštruktúry a podmienok pre mladých športovcov a nádejné talenty. Po atletickom ovále v Martine, či športovom areály na Varšavskej v Žiline, pokračujeme v myšlienke hokejovej akadémie v našom krajskom meste. Chceme priniesť obyvateľom možnosti kvalitného športového vyžitia, miesto, kde sa môžu mladé talenty rozvíjať a napredovať. Zároveň ma veľmi teší, že sa konečne pohne s problémom žilinského strašiaka,“ vysvetlila zámer výstavby novej haly županka Erika Jurinová. Ako dodala, v spojení so Športovou školou na Rosinskej ceste sa ukázala ako najlepšia možnosť postaviť halu na mieste, kde teraz stojí kovový skelet. Je blízko školy a zároveň je miesto v územnom pláne určené na výstavbu športovej infraštruktúry. To bol aj dôvod, prečo župa otvorila rokovania s vlastníkom skeletu o možnostiach prevodu predmetnej rozostavanej stavby, ako najvhodnejšej alternatívy. Na výmenu župa ponúka dielne SOŠ dopravnej v Žiline, ktoré sa nachádzajú v areáli SAD Žilina. Nové dielne má kraj v pláne vybudovať priamo v areáli školy.

Návrh dohody je na stole, teraz musí prejsť zastupiteľstvom a následne bude dôležité, aby boli dodržané podmienky župy, ktoré musia byť kumulatívne splnené, aby došlo k naplneniu dohody. Ide o prijatie uznesenia mestským zastupiteľstvom v Žiline, ktorým sa schváli dohoda o ukončení dotačnej zmluvy s aktuálnym vlastníkom areálu,  zároveň súhlasné stanovisko mesta s prevodom pozemku za 0,03 € do vlastníctva župy. Uznesenie by malo tak urobiť hrubú čiaru za spornými bodmi súvisiacimi s výstavbou predmetného športového areálu. Pre župu je urovnanie vzájomných vzťahov a minimalizovanie rizika do budúcnosti v súvislosti so spochybňovaním prevodov či prípadných sporov veľmi dôležité. Na župu musia byť postúpené práva stavebníka, či výhradná licencia k projektovej dokumentácií, zápis rozostavanej stavby do katastra nehnuteľností a kladný výsledok uisťovacích a komplexných audítorských činností (auditu), ktoré preukážu, že v spoločnosti vlastniacej rozostavaný skelet nie sú také záväzky a veritelia, ktorí by akýmkoľvek spôsobom mohli spochybniť samotný prevod nehnuteľností vo vlastníctve predmetnej obchodnej spoločnosti.

Ak bude proces dohody a prevodu úspešný je župa pripravená rokovať aj s mestom Žilina o možnostiach spolupráce pri napĺňaní športového zámeru tak, aby mohli byť realizované aj ďalšie časti areálu. Župa zároveň vníma pozitívne aj odstránenie historickej krivdy, ktorá súvisí s vlastníctvom pozemku. Výstavbu športového areálu na Karpatskej iniciovalo pred mnohými rokmi mesto Žilina, ktoré vložilo do projektu pozemok a má so Športparkom uzatvorenú Zmluvu o poskytnutí finančnej dotácie na výstavbu a prevádzku predmetného areálu. Práce však prerušili pre spory o financovanie a na mieste straší Žilinčanov už jednu dekádu železný skelet. Poslanci mesta už deklarovali myšlienke prevodu a výstavby haly podporu.

Žilinská župa má uzatvorené Memorandum o spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja, zároveň je prijímateľom dotácie vo výške 2 milióny eur na výstavbu športovej hokejovej infraštruktúry. Župa týmto ambicióznym projektom prispeje k rozvoju športu a výchove mladých talentov nielen v krajskom meste, ale bude slúžiť obyvateľom celého regiónu.

O dohode budú krajskí poslanci rokovať už na najbližšom zastupiteľstve v pondelok 28. februára 2022.

 

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Vajnory vyhlásili architektonickú súťaž na športovú halu
Bratislavská mestská časť Vajnory vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž na športovú halu v lokalite Alviano.
viac
05.02.2019
Pilotný projekt Hokejová akadémia otvorí svoje brány už v septembri
Prvá hokejová akadémia v rámci Slovenska vznikne ako súčasť Strednej športovej školy Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už od septembra tohto roka. Prihlášku je potrebné podať do 20. februára!
viac
22.02.2020
Malacky dostanú jeden a pol milióna eur na športovú arénu
Do Malaciek smeruje vysoká štátna dotácia. Vláda Slovenskej republiky odsúhlasila poskytnutie sumy 1 500 000 eur na výstavbu športovej arény.
viac
27.04.2021
Pri rieke Nitra má vyrásť nová športová hala
Pod Nitrianskym hradom by v budúcnosti mala vyrásť nová športová hala. Stáť by mala medzi severnou tribúnou futbalového štadióna a riekou Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %