Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.02.2020 01:00

Malacky dostanú jeden a pol milióna eur na športovú arénu


Vizualizácia: (Cityprojekt s. r. o., Ing. arch. Pavol CITOVICKÝ).


Do Malaciek smeruje vysoká štátna dotácia. Vláda Slovenskej republiky odsúhlasila poskytnutie sumy 1 500 000 eur na výstavbu športovej arény.


„Vnímam to ako potvrdenie kvality nášho projektu, ktorý presvedčil aj členov vlády, aby ho podporili,“ povedal bezprostredne po schválení materiálu ministrami primátor Juraj Říha, ktorý sa zároveň poďakoval predkladateľovi materiálu, vicepremiérovi Richardovi Rašimu.

Mesto sa so žiadosťou o finančnú podporu obrátilo na Úrad vlády SR v októbri minulého roka po tom, čo zámer výstavby športovej arény odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo v Malackách. Primátor hovorí o zásadnom kroku vpred: „Prísľub, že projekt novej hokejovej a multifunkčnej haly dotiahneme do konca, začína mať reálne kontúry. Získanie tejto vysokej dotácie nám výrazne pomôže s výstavbou. Naplnili sme tým i záväzok k poslancom nášho zastupiteľstva, že sa pokúsime získať externú finančnú podporu. Všetkým zainteresovaným ďakujem.“

Návrh arény predstavuje športový tréningový komplex, ktorého súčasťou by mala byť okrem hokejovej haly aj multifunkčná športová hala pre kolektívne športy, silovo-kondičná príprava, ubytovacie kapacity pre športovcov a potrebné technické zázemie. Projekt navrhuje dve nadzemné podlažia a okrem športových hál aj doplnkové funkcie (ubytovanie pre športovcov, hokejový trenažér, menšia telocvičňa pre rozcvičenie, priestory pre regeneráciu, menšie obchodné prevádzky a priestory pre správu objektu). Každá z hál má vlastné samostatné zázemie zo šatňami a hygienou. Multifunkčná hala je navrhnutá pre všetky druhy športov s tým, že je možné ju spúšťacími sieťami priečne rozdeliť na 2 až 3 ihriská. Na prízemí je teleskopické hľadisko s kapacitou 200 divákov, na poschodí má hľadisko kapacitu 150 divákov na sedenie a 150 divákov na státie. Hokejová hala je navrhnutá ako tréningová s rozmerovými parametrami pre extraligu a možné zahraničné turnaje. Kapacita sa predpokladá 300 miest. Aréna bude slúžiť obyvateľom Malaciek i celého okresu. Halu budú využívať rekreační športovci aj športové kluby na prípravu, takže bude znamenať dôležitý impulz pre profesionálny klubový šport.

Mesto už zabezpečilo pozemok v lokalite Píla v blízkosti nového záchytného parkoviska s rozlohou 9 300 štvorcových metrov. Aréna bude mať vlastné obslužné parkovisko, vrátane odstavného pásu pre autobusy. Odhadovaná cena je 5,5 milióna eur. Jej financovanie je naplánované ako kombinácia viacerých zdrojov: okrem štátnej dotácie aj mestskými financiami a investičným úverom.

Autor: (Ľ. PILZOVÁ, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2018
Skalica plánuje postaviť novú športovú halu za 3 až 3,3 milióna eur
Mesto Skalica plánuje postaviť multifunkčnú športovú halu, ktorú by mohli využívať viaceré športové kluby v meste. Uviedol to primátor Ľudovít Barát pri stretnutí so zástupcami mestských športových klubov.
viac
27.04.2021
Pri rieke Nitra má vyrásť nová športová hala
Pod Nitrianskym hradom by v budúcnosti mala vyrásť nová športová hala. Stáť by mala medzi severnou tribúnou futbalového štadióna a riekou Nitra.
viac
18.02.2022
Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly
Rodí sa nová nádej pre športové talenty. Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly, ktorá je zároveň riešením, ako sa vysporiadať s nedostavaným, desaťročie chátrajúcim skeletom v kraji.
viac
17.05.2023
Mesto vrátilo dotáciu na športovú halu, projekt dokončiť nestihli
Mesto Revúca vrátilo vyše troch miliónov eur z účelovej dotácie, ktorá bola určená na výstavbu multifunkčnej športovej haly a prestrešenie ľadovej plochy. Dotáciu samospráva získala v roku 2019, financie mohla čerpať do konca vlaňajšieho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %