Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2020 02:20

Žilinská radnica pomáha rodinám v núdzi, obyvateľom i podnikateľom


Žilina.


Žilinská radnica pomáha rodinám, ktoré sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou dostali do neriešiteľnej situácie. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


„V uplynulých dňoch mesto prostredníctvom svojej nadácie pomohlo 71 rodinám v Žiline, ktoré trpia akútnou krízou. Pomoc spočívala v distribúcii potravinových balíčkov, pričom hodnota jedného bola asi 30 eur. Rodiny si v nich našli najdôležitejšie potraviny, ktoré im aspoň na čas pomôžu zmierniť aktuálnu situáciu,” uviedol Miškovčík.

Konkrétne rodiny podľa neho vytypovali riaditelia základných škôl v Žiline, terénne sociálne pracovníčky pracujúce so sociálne znevýhodnenými rodinami a úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako dodal, žilinská samospráva sa napriek očakávaným výpadkom v rozpočte a následným úsporným opatreniam usiluje vychádzať v ústrety obyvateľom a zmierňovať následky koronakrízy na ich domáce rozpočty. Mestský dopravný podnik mesta Žiliny predĺžil platnosť predplatných cestovných lístkov. Permanentky na vstup predĺžila aj Mestská krytá plaváreň Žilina. Podnikatelia, ktorí museli zatvoriť svoje prevádzky, si môžu uplatniť zníženie poplatku za komunálny odpad za prerušené obdobie.

Rodičia detí nemusia od 1. apríla uhrádzať poplatky za prevádzku škôl a školských zariadení v Žiline. Finančné prostriedky zaplatené za marec školy zohľadnia po opätovnom nástupe detí do škôl. V rámci zákonných možností vyjde mesto v ústrety tým podnikateľom, ktorí požiadajú o splátkový kalendár platenia daní. Postup pri žiadosti o splátkový kalendár bude podnikateľom k dispozícii na internetovej stránke mesta v najbližších dňoch.

Samospráva sa zaoberá aj témou odpustenia poplatkov súvisiacich s prenájmom letných terás v meste. Aktuálne analyzuje zákonné možnosti, ako takéto opatrenie prijať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
17.07.2020
Radnica stopla tohtoročný participatívny rozpočet
Mesto Trnava stoplo pre tento rok nové kolo participatívneho rozpočtu. Bude realizovať iba projekty, ktoré dostali zelenú vo vlaňajšom hlasovaní Trnavčanov. Pokračovať chce opäť v roku 2021. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %