Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.11.2019 11:05

Žilina si na námestiach pripomenie 30. výročie novembra 1989


Ilustračný výrez plagátu


Sériou kultúrnych a spoločenských podujatí si novembrové udalostí z roku 1989 pripomenie aj Žilina. Program, ktorý pripravila samospráva v spolupráci so žilinskými kultúrnymi inštitúciami, ponúkne výstavy, besedy, divadelné predstavenia či konferencie o Nežnej revolúcii.


Odstránenie komunistického režimu v bývalom Československu a nastolenie demokratického politického systému boli výsledkom novembrových udalostí z roku 1989, známych aj ako Nežná revolúcia. Masovým protestom predchádzal brutálny zásah Zboru národnej bezpečnosti proti manifestujúcim študentom v Prahe dňa 17. novembra 1989. Neskoršie štrajky, ktoré vyvrcholili revolúciou spojenou s pádom politického zriadenia, priniesli Čechom a Slovákom slobodu, demokraciu a obnovenie ľudských práv.

„Udalosti z novembra 1989 vnímam ako obdobie obrovských očakávaní a nadšenia. Aj cez všetky problémy, ktorými si naša krajina neskôr prešla, viem, že to bolo jedno z najlepších období, na ktoré by sme mali byť právom hrdí. Napriek politickej, odbornej či ľudskej nepripravenosti boli udalosti z roku 1989 to, čo zásadným spôsobom zmenilo našu krajinu,“ zhodnotil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Nežnú revolúciu intenzívne prežívali aj Žilinčania. Podľa zachovaných zápiskov z dobovej kroniky sa prvé zhromaždenie na podporu manifestácií študentov v Prahe uskutočnilo v utorok 21. novembra 1989 na Námestí V.  I.  Lenina (neskoršie Námestie Ľ. Štúra, dnes priestor OC Aupark) v Žiline. V podvečerných hodinách sa zhromaždilo niekoľko tisíc študentov vtedajšej Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline. Označení boli trikolórami a v rukách niesli sviečky. Protesty v Žiline pokračovali aj 22. a 23. novembra 1989. K vysokoškolákom sa pridalo aj množstvo obyvateľov mesta, ktorí žiadali zmeny na najvyšších politických miestach. K mikrofónu na tribúne pristupovali študenti, ale aj občania mesta, aby predniesli svoje príhovory. Približne 20 000 ľudí sa zhromaždilo aj dňa 27. novembra na žilinskom Námestí V. I. Lenina, aby podporili generálny štrajk. Vo večerných hodinách sa na Vysokej škole dopravy a spojov v Žiline stretli na spoločnom rokovaní predstavitelia Okresného výboru KSS, Miestneho národného výboru a zástupcovia Občianskeho fóra, čo bol zároveň oficiálny začiatok obmeny politických síl z Žiline.

Sériou kultúrnych a spoločenských podujatí si novembrové udalostí z roku 1989 pripomenie aj Žilina. Program, ktorý pripravila samospráva v spolupráci so žilinskými kultúrnymi inštitúciami, ponúkne výstavy, besedy, divadelné predstavenia či konferencie o Nežnej revolúcii. Mesto pozýva ľudí, aby si udalosti spred tridsiatich rokov prišli pripomenúť na námestia. Podobne ako v novembri 1989 sa budú môcť Žilinčania dňa 15. novembra o 17.00 hodine na podujatí s názvom 30 rokov po započúvať do piesní Karla Kryla, folkových skladieb v podaní Igora Cvacha či tvorby kapely Slobodná Európa. Na Námestí Andreja Hlinku vystúpia okrem nich aj umelci Nikita Slovák, Anton Popovič či Anton Šulík s pozdravom od Ruda Síkoru.

 

Autor: Vladimír Miškovčík, hovorca mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona
Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.
viac
20.09.2019
Mesto vydalo publikáciu k okrúhlemu výročiu Nežnej revolúcie
Radnica v Šali vydala k 30. výročiu Nežnej revolúcie publikáciu, ktorá zachytáva udalosti z novembra 1989. Autorom knihy je Miroslav Demín.
viac
29.10.2019
K 30. výročiu Nežnej revolúcie je pripravený pestrý kultúrny program
Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si pripomenieme rôznorodými aktivitami. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usilovala o to, aby nám náš historický míľnik pripomenul kultúrny program, ktorý tematický zachytáva udalosti Novembra ´89.
viac
09.11.2019
Výročie Nežnej revolúcie v znamení originálnych kultúrnych aktivít
Pri príležitosti okrúhleho výročia Nežnej revolúcie sú pre verejnosť pripravené rôznorodé kultúrne podujatia. Udalostiam a odkazu Novembra ´89 sú venované aj originálne výstavné, divadelné či filmové projekty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %