Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.10.2019 12:10

Zíde sa Národná platforma Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike


Logo


Vo štvrtok dňa 24. októbra 2019 sa v Hoteli Devín v Bratislave uskutoční zasadnutie XIV. Národnej platformy Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike.


Podujatie už tradične organizuje ZZMO CITENERGO a Únia miest Slovenska v spolupráci s Kanceláriou Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v Bruseli, európskou asociáciou Energy Cities a ďalšími odbornými partnermi a zástupcami Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Hlavnou témou XIV. stretnutia Národnej platformy Dohovoru primátorov bude problematika kvality bývania v našich mestách, úzko spojená s adaptáciou miest na nové klimatické a demografické podmienky.

Odborné diskusie so zástupcami štátnej správy, samosprávy, akademického a podnikateľského sektora sa sústredia tiež na otázky financovania obnovy a výstavby budov v súvislosti s prípravou nového programovacieho obdobia EŠIF 2021 – 2027, ako aj budúceho financovania adaptačných a mitigačných opatrení v sídelnom prostredí. Ďalším okruhom diskutovaných tém bude štátna bytová politika s výhľadom do roku 2030 a rozvoj nájomného bývania. Dôležitou témou diskusií s českými a slovenskými odborníkmi bude pripravenosť našich miest na zmenu klímy a podpora komplexných a systémových riešení na príklade aktivít projektu DELIVER.

Zasadnutia sa tradične zúčastňujú členovia Národnej platformy na úrovni štátnej správy, ako MŽP SR, MDV SR, MH SR, SIEA, SAŽP, zástupcovia odbornej sféry, miestnej a regionálnej samosprávy a členské mestá CITENERGO a ÚMS.

Nad zasadnutím XIV. Národnej platformy prevzal záštitu J. E. Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike. Podujatie je organizované v spolupráci s Kanceláriou Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike a s podporou európskej asociácie Energy Cities.

Program:

Budú mestá vhodným miestom pre život aj po roku 2020?

Hlavnou témou XIV. stretnutia Národnej platformy Dohovoru primátorov bude problematika kvality života v našich mestách, úzko spojená s problémami energetickej tranzície a klimatickými zmenami, ktorým mestá čelia už dnes a budú čeliť aj v budúcnosti. S tým súvisia otázky národných stratégií, ako aj prípravy novej Partnerskej dohody a investičných priorít SR v novom programovom období 2021-2027.

Diskusie sa sústredia na problematiku kvality a kvantity obnovy budov a tiež problémy nájomného bývania v mestách, ktoré súvisia s nastavením súčasnej legislatívy a verejných politík. Ďalším okruhom diskutovaných tém bude pripravenosť našich miest na zmenu klímy, ako aj podpora komplexných a systémových riešení, zohľadňujúcich mitigačné a adaptačné opatrenia na príklade aktivít projektu DELIVER v Českej a Slovenskej republike.

08:30 - 09:00 Registrácia účastníkov

09:00 - 09:30 Zahájenie a uvítacie príhovory:

Lívia Vašáková, vedúca ekonomického odd. Zastúpenia EK v Slovenskej republike

Alexander Ferenčík, predseda ZZMO CITENERGO a primátor mesta Kremnica

Miroslav Kollár, výkonný viceprezident ÚMS a primátor mesta Hlohovec

09:30 - 09:40 Informácia o programe:

Natália Šovkoplias, koordinátorka Národnej platformy Dohovoru primátorov, ÚMS

09:40 - 10:15 Výzvy, ktorým budú čeliť mestá po roku 2020 v súvislosti s problémami energetickej tranzície a klimatickými zmenami

Juraj Mesík, analytik globálnych trendov

Norbert Kurilla, štátny tajomník MŽP SR

10:15 - 11:45 BLOK 1: Adaptácia miest na nové klimatické a demografické podmienky, financovanie obnovy a výstavby budov a príprava nového programovacieho obdobia EŠIF 2021 – 2027. Mapovanie súčasnej situácie z pohľadu kľúčových aktérov: štátnej správy, samosprávy a podnikateľského sektora.

Príprava novej Partnerskej dohody a zamerania investičných priorít SR v novom programovom období 2021-2027

Denisa Žiláková, generálna riaditeľka Sekcie Centrálny koordinačný orgán, ÚPPVII

Angelika Tamásová, Odbor politiky zmeny klímy, MŽP SR

Peter Robl, predseda Správnej rady Budovy pre budúcnosť

Marcel Lauko, predseda Správnej rady APES

Tomáš Guniš, vedúci Odboru územného rozvoja a koncepcií mesta Trnava

Stanislav Tupta, podpredseda CITENERGO, koordinátor energetiky a ochrany ovzdušia, Prešov

Roman Chovanec, vedúci Oddelenia energetického manažmentu, Hl. m. SR BA

Moderovanie: Erika Horanská, vedúca Oddelenia mestského rozvoja MDV SR

11:45 - 12:00 Diskusia

12:00 - 13:00 Obed

13:00 - 14:00 BLOK 2: Štátna bytová politika 2030. Čo by v nej nemalo z pohľadu miest chýbať? Ako bude štát podporovať rozvoj dostupného nájomného bývania? Mapovanie súčasnej situácie z pohľadu kľúčových aktérov: štátnej správy, samosprávy a podnikateľského sektora (v nadväzností na platnú a pripravovanú legislatívu, nastavenie operačných programov a dostupných finančných mechanizmov).

Príprava koncepcie Štátnej bytovej politiky 2030

Elena Szolgayová, generálna riaditeľka Sekcie byt. politiky a mestského rozvoja, MDV SR

Miloš Blanárik, poradca predstavenstva pre vzťahy s verejnosťou, PSS, a.s.

Lucia Štasselová, námestníčka primátora Hl. m. SR Bratislava

Robert Žanony, zástupca Friedrich Ebert Stiftung, Zastúpenie v SR

Moderovanie: Peter Robl, predseda Správnej rady Budovy pre budúcnosť

14:00 - 14:15 Diskusia

14:15 - 14:30 Prestávka na kávu

14:30 - 16:00 BLOK 3: Ako tvoriť sídla odolné na zmenu klímy? Klimatický sken - hodnotenie klimatickej odolnosti miest, mestských štvrtí, obytných budov. Princípy obnovy verejných priestorov a budov so zohľadnením podmienok meniacej sa klímy – katalóg s príkladmi zo Slovenska, Českej republiky a ďalších európskych miest

Informácia a prezentácia aktivít projektu DELIVER: Sídliská ako živé miesta odolné voči zmene klímy (Program LIFE, podprogram „Ochrana klímy“, LIFE17 CCA/SK/000126).

Zuzana Hudeková, odborná garantka projektu DELIVER, MČ BA-Karlova Ves

Viktor Třebický / Josef Novák, CI2, o.p.s. – Praha, projektový partner DELIVER

Ľubica Šimkovicová, Inštitút pre pasívne domy, projektový partner DELIVER

Andrej Steiner, Karpatský rozvojový inštitút, o. z., projektový partner DELIVER

Moderovanie: Zuzana Hudeková, odborná garantka projektu DELIVER, MČ BA-Karlova Ves

16:00 - 16:20 Diskusia

16:20 Záver stretnutia XIV. Národnej platformy Dohovoru primátorov a ochutnávka špecialít mestskej časti Devín

 

 

Autor: Zdroj: Únia miest Slovenska


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
19.10.2016
V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment
V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
viac
05.01.2017
Vzdelávací program "TOP manažment samosprávy"
Bratislavská Business School Ekonomickej univerzity v Bratislave ponúka ešte stále možnosť prihlásiť sa na vzdelávací program pre predstaviteľov samosprávy, ktorého cieľom je zvýšiť odbornosť predstaviteľov samosprávy s prioritným zameraním na hospodárne vynakladanie finančných prostriedkov.
viac
23.03.2017
Odborný seminár pre zástupcov samosprávy
Dňa 24. 3. 2017 v čase od 09:30 do 17:00 hod. sa v priestoroch Domu kultúry, MČ Bratislava – Devín, uskutoční celoslovenský odborný seminár pre zástupcov samosprávy a odbornej verejnosti „Môj poslanec“ s podtitulom „Informovanosť a zodpovednosť – základ demokratického fungovania samospráv“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %