Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.03.2021 02:20

Žiadne pálenie slovenských lesov nebude


Ilustračná snímka.


Ministerstvo hospodárstva SR nepodporilo intenzívnejšie využívanie tzv. biomasy v teplárenstve, a teda väčší výrub a pálenie slovenských lesov. Nedávne vyjadrenia europoslanca Martina Hojsíka sa preto nezakladajú na pravde.


Slovensko sa pridalo k iniciatíve členských krajín EÚ, ktorej jediným cieľom je zjednotiť európsku legislatívu o investíciách do environmentálne udržateľných projektov so smernicou o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), tzv. RED2. „Rezort považuje zjednotenie týchto dvoch európskych legislatív za dôležitý a nevyhnutný krok pre stabilitu a predvídateľnosť regulačného rámca, čo je kľúčové pre dlhodobé investície v energetike,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Upozornil zároveň, že: „Je paradoxné, že práve poslanec Európskeho parlamentu, z ktorého dlhodobo zaznievajú požiadavky na stabilitu regulačného rámca a súlad legislatívy EÚ, kritizuje snahu o zosúladenie regulácie EÚ, za ktorú sám zodpovedá.“ 

Slovenská legislatíva a podmienky pre trvalo udržateľné využívanie biomasy v SR nie sú aktuálne upravovanou európskou legislatívou nijako dotknuté. Rovnako dotknuté nie sú ani slovenské lesy, ako sa to snaží europoslanec vykresliť. „Spomínaná legislatíva nijako neurčuje spôsob udržateľného využitia biomasy, a teda nijako nemôže platiť klamstvo o tom, ako sa preto budú páliť slovenské lesy,“ zdôraznil K. Galek. Štátny tajomník  pripomenul, že zákony na Slovensku sú v oblasti využívania biomasy nastavené prísnejšie ako predpisujú európske smernice, a to aj vďaka podpore iniciatívy Biomasaker a tiež podpory novely zákona obmedzujúcej pálenie kvalitného dreva z našich lesov.

Viac informácií je k dispozícii TU 

Autor: (MH SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %