Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.10.2020 08:00

Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého


Vlk dravý (Canis lupus).


Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.


Podľa lesníkov premnožená lesná zver - jelenia, danielia, muflónia alebo srnčia - spôsobila v minulom roku škody na porastoch vo výške viac než 974 000 eur. Lesníci vnímajú vlka dravého ako predátora, ktorý napomáha znižovať početnosť raticovej zveri, a tým prispieva k nižším škodám, ktoré spôsobujú.     

„Preto navrhujeme kvótu lovu vlka dravého pre obdobie 2020-2021 v nulovej výške. Pri tomto prístupe je potrebné zabezpečiť zo strany štátu kompenzácie zvýšených nákladov na ochranné opatrenia pre chovateľov hospodárskych zvierat a adekvátne odškodnenie v prípade preukázaných škôd spôsobených vlkom,” zdôraznil generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda.     

„Lesy musia každoročne vynakladať obrovské finančné prostriedky na ochranu pred škodami, ktoré spôsobí raticová zver. Dochádza k úplnej likvidácii následného porastu, alebo k výraznému potlačeniu biodiverzity spásaním niektorých drevín, napríklad jedle bielej, jaseňa štíhleho, javorov, dubov,” doplnil Eduard Apfel poverený riadením výrobno-technického úseku.      

Vlk dravý sa môže loviť od začiatku novembra do 16. januára. Výšku kvóty na odstrel jedincov určuje ministerstvo pôdohospodárstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
19.03.2021
Žiadne pálenie slovenských lesov nebude
Ministerstvo hospodárstva SR nepodporilo intenzívnejšie využívanie tzv. biomasy v teplárenstve, a teda väčší výrub a pálenie slovenských lesov. Nedávne vyjadrenia europoslanca Martina Hojsíka sa preto nezakladajú na pravde.
viac
22.04.2021
Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom
Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom. Bude zakázané úmyselne ho odchytávať, zraňovať alebo zabíjať, držať, chovať, prepravovať, predávať či vymieňať. Minister životného prostredia Ján Budaj dnes, symbolicky na Deň Zeme, podpísal vyhlášku k zákonu o ochrane prírody, ktorá tam vlka zaraďuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %