Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2020 08:10

Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka


Vlk dravý (Canis lupus).


Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.


O finálnom rozhodnutí bude diskutovať medzirezortná pracovná skupina, ktorá zasadne 15. októbra. Pre TASR to povedal hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Daniel Hrežík.

„Agrorezort určuje kvótu lovu vlka dravého každý rok v súlade so zákonom koncom mesiaca október. Ročnú kvótu lovu určuje na základe výsledkov realizovaného monitoringu vlka dravého a po odbornom prerokovaní v medzirezortnej skupine, ktorej členmi sú aj zástupcovia rezortu životného prostredia a mimovládnych organizácii,” povedal Hrežík.

Kvótu ustanoví aj na základe Programu starostlivosti o vlka. Postupuje tak podľa pravidiel envirorezortu, podotkol Hrežík. Ministerstvo aktuálne eviduje požiadavky na pozastavenie lovu vlka na Slovensku a tiež požiadavky poľnohospodárov, ktorým vlk spôsobuje škody.

„Je podstatné poznamenať, že lov vlka dravého na Slovensku umožňuje ako slovenská, tak i európska legislatíva, a to preto, že populácia vlka na Slovensku je v priaznivom stave a areál jeho rozšírenia sa naďalej zväčšuje,” poznamenal Hrežík.

Organizácie žiadajú celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku a prepracovanie programu starostlivosti o vlka. Výzvu adresovali ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému a ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. Oboch ministrov požiadali aj o zastavenie lovu vlka a určenie nulovej kvóty v poľovnej sezóne 2020/2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
18.08.2020
Prispieva miestne podnikanie k rozvoju vašej komunity?
Prispieva miestne podnikanie k rozvoju vašej komunity a navyše má aj pozitívny prístup k ochrane životného prostredia? Dajte vedieť miestnym podnikateľom, že sa môžu zapojiť do súťaže so svojím príbehom a inšpirovať ostatných.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %