Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.12.2023 12:05

Združenie Zachráňme hrady víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými


Združenie Zachráňme hrady


Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.


Mazúr poukazuje tiež na to, že financie na mzdy pracovníkov budú zabezpečené z Európskeho sociálneho fondu (ESF) a projekt sa tým vráti k modelu, ktorý sa rozbehol v roku 2011.         

"Na mnohých hradných pamiatkach práce výrazne posunú," konštatuje Mazúr. Oceňuje aj fakt, že podľa odhadov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by v novej fáze projektu malo nájsť prácu na obnove kultúrneho dedičstva približne 400 osôb.         

"Bolo by veľmi vhodné, keby sa ešte podarilo navýšiť aj rozpočet dotačného programu Ministerstva kultúry (MK) SR Obnovme si svoj dom, z ktorého je možné čerpať prostriedky na obnovu pamiatok v kritickom stavebno-technickom stave," dodal.         

Predstavitelia rezortov kultúry a práce v pondelok (18. 12.) informovali, že projekt obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných bude môcť pokračovať aj v nasledujúcom období. Na obnovu hradov, zámkov, kaštieľov a iných pamiatok bude možné získať v rokoch 2024 až 2025 prostriedky z ESF vo výške 12,5 milióna eur, 15-percentným kofinancovaním sa na programe bude podieľať aj štát. Projekt je už schválený, realizácia by sa mala začať na jar 2024.         

Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje na Slovensku od roku 2011, v prvých rokoch kombinoval dotačné prostriedky rezortov kultúry a práce. V posledných dvoch rokoch boli aktivity naviazané na projekt zvýšenia zamestnanosti príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2021
MK SR chce pokračovať v zapájaní nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva
Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre projekt.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
04.08.2023
Pokračovanie projektu obnovy hradov je reálne s využitím prostriedkov ESF
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF).
viac
25.09.2023
Združenie Zachráňme hrady predloží vláde petíciu za systematickú obnovu pamiatok
Združenie Zachráňme hrady predloží na rokovanie vlády petíciu za systematické financovanie obnovy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Petícia, ktorú podľa iniciátorov počas dvoch mesiacov podpísalo vyše 17.000 ľudí, žiada tiež reštart programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %