Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.04.2020 10:00

Obnova kultúrnych pamiatok pokračuje


Snímka zdroj: (zachranmehrady.sk).


Obnova národných kultúrnych pamiatok pokračuje aj napriek pandémii nového koronavírusu. Ministerka kultúry Natália Milanová podpísala zmluvy podprogramu dotačnej schémy Obnovme si svoj dom, zásluhou ktorej opäť nájdu prácu aj stovky dlhodobo nezamestnaných.


Postupne má podpísať aj zmluvy v ďalších podprogramoch. Informoval o tom hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Matúš Bystriansky.

„K hradom, zrúcaninám či iným historickým miestam a artefaktom mám ako historička hlboký citový vzťah a preto som veľmi rada, že dotácie na obnovu hradov, kaštieľov a podobných kultúrnych pamiatok sú jednými z prvých zmlúv, ktoré som mohla vo funkcii ministerky kultúry podpísať,“ uviedla Milanová. Úspešní žiadatelia by tak mali onedlho dostať pridelené finančné dotácie na obnovu a rekonštrukciu pamiatok.

Ministerka sa poďakovala tiež dotknutým samosprávam, občianskym združeniam, množstvu odborníkov a dobrovoľníkov, ktorí v spolupráci s Pamiatkovým úradom "často úplne nezištne" pracujú na záchrane pamiatok. „Obnova pamiatok postupne vytvorila silnú občiansku komunitu zastrešenú združením Zachráňme hrady, ktorá je prirodzeným a rešpektovaným partnerom ministerstva kultúry,” doplnila Milanová.

Obnova kultúrneho dedičstva zároveň zabezpečí prácu niekoľkým stovkám dlhodobo nezamestnaných. Pokračovať bude spoločný projekt ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Obnova kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2018
Nezamestnaným podieľajúcim sa na obnove hradov je určených 10 miliónov eur
Nezamestnaným, ktorí sa tento rok budú podieľať na obnove slovenských hradov a zámkov, je určených viac ako 10 miliónov eur. Ministerstvo kultúry (MK) SR podľa ministerky Ľubice Laššákovej počíta, že do obnovy kultúrneho dedičstva na 37 kultúrnych pamiatkach sa zapojí 600 nezamestnaných.
viac
08.02.2021
MK SR chce pokračovať v zapájaní nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva
Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre projekt.
viac
19.03.2021
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných môže pokračovať
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných dostáva šancu pokračovať prostredníctvom novej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
viac
20.12.2023
Združenie Zachráňme hrady víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými
Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %