Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.12.2020 02:15

Zdroje z Fondu spravodlivej transformácie pôjdu do štyroch regiónov


Ilustračná snímka.


Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil zámery Plánu spravodlivej transformácie, ktorý má pomôcť dohromady štyrom slovenským regiónom pri zásadnom znižovaní emisií skleníkových plynov.


EÚ sa zaviazala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, a preto pristupuje k útlmu využívania fosílnych palív, vrátane zatvárania uhoľných baní. To má zásadné dopady na životy ľudí a miestnu ekonomiku. EÚ sa zaviazala pomôcť pri zmierňovaní dopadov ekonomickej transformácie banských regiónov. Doteraz to bola  neformálna iniciatíva, no tento rok táto spolupráca vyústila do vzniku samostatného mechanizmu, ktorého súčasťou je Fond na spravodlivú transformáciu. Jeho cieľom je podporiť pri prechode na klimaticky neutrálne hospodárstvo tie európske regióny, ktorých sa tieto zmeny dotknú najviac.

Slovensko bude môcť z fondu čerpať 459 miliónov eur, pričom táto suma nemusí byť ešte konečná. Fond na spravodlivú transformáciu sa na Slovensku týka regiónu horná Nitra, Banskobystrického, Košického a Bratislavského kraja. Najväčšia pozornosť sa sústreďuje najmä na najviac dotknutý región hornej Nitry. Ťažbu hnedého uhlia tam štát prestane dotovať v roku 2023, pričom ročne na to vynakladal okolo 100 miliónov eur.

Minulý rok bol schválený Akčný plán pre transformáciu hornej Nitry.

Ministerstvo investícií a rozvoja predstavilo hlavné priority Plánu spravodlivej transformácie pre dotknuté štyri regióny. Podpora sa týka oblastí:

- Tvorba pracovných miest a rekvalifikácia pre nové ekonomické sektory budúcnosti

- Veda, výskum a inovácie

- Obnoviteľné zdroje energie a čistá energia

- Podpora malých a stredných podnikov pri tvorbe nových hospodárskych príležitostí

- Sociálne veci a zdravotníctvo

- Cestovný ruch

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Formujte budúcnosť Dohovoru primátorov a starostov v EÚ!
Európska komisia ako jeden z iniciátorov „Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ“ spustila prieskum zameraný na formovanie budúcnosti dohovoru.
viac
07.04.2021
Dosiahnutie uhlíkovej neutrality transformáciou energetického sektora
O dosiahnutí uhlíkovej neutrality do roku 2050 a nevyhnutnosti krokov k naplneniu tohto cieľa sa 31. marca 2021 diskutovalo na prestížnom on-line samite.
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %