Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.01.2019 02:35

Zberný dvor a triedenie majú zastaviť zvyšovanie platieb za odpad


Ilustračná snímka (msu hrinova)


Mesto Hriňová chce v tomto roku požiadať o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia na výstavbu Zberného dvora v Hornej Hriňovej na zvýšenie kapacity triedeného zberu komunálneho odpadu.


Mesto muselo totiž od januára 2019 kvôli rastúcim nákladom na zber, odvoz a uloženie odpadov opakovane pristúpiť k zvýšeniu poplatkov za komunálne odpady. "Nová situácia nastáva najmä s prijatím nového zákona o odpadoch, no najmä v súvislosti so zvýšením poplatku za uloženie komunálneho odpadu. Našou prvoradou úlohou je teda zefektívniť zber separovaného odpadu v meste. Výsledkom by malo byť zníženie objemu zmesového komunálneho odpadu ukladaného na skládku. Pretrvávajúcim rizikom je ale zabezpečenie zodpovedného prístupu občanov pri triedení separovaných zložiek odpadu," uviedol k problému primátor Hriňovej Stanislav Horník.       

Navyše, mesto musí neustále kvôli "tiežobyvateľom" likvidovať nepovolené skládky odpadu. "Táto činnosť 'vyháňa' z rozpočtu peniaze, ktoré následne chýbajú napríklad pri budovaní infraštruktúry pre mládež," konštatoval Horník.       

Mesto chce tento rok začať aj s obnovou kúpaliska. "Dlho očakávaný projekt prestavby kúpaliska v celkovej hodnote 706.000 eur počíta s vybudovaním troch bazénov vstavaním do telesa pôvodného plaveckého bazénu. Plavecký bazén, bazén pre neplavcov a detský bazén sa zrealizujú vrátane technológie so strojovňou a kolektorom. Zároveň sa zrealizuje zázemie kúpaliska s prevádzkovou budovou, šatňami so sprchami a stánkami občerstvenia. Doba výstavby je nastavená na obdobie 30 mesiacov. Verím, že dokončením diela, financovaného z vlastných rozpočtových prostriedkov mesta, sa začne písať nový, veselší príbeh hriňovského kúpaliska," konštatoval primátor.       

Z aktuálnych projektov spomenul aj projekt vybudovania wifi internetových prístupových bodov pre verejnosť v rámci výzvy vyhlásenej Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Na novú výzvu je pripravený projekt Bezpečne, zdravo, za prácou – cyklomobilne v Hriňovej.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
Hornonitrianska obec chce zriadiť zberný dvor
Zberný dvor, na ktorom by umiestňovali jej obyvatelia rôzne druhy odpadov, plánuje zriadiť na svojom území obec Jalovec v okrese Prievidza. Náklady na realizáciu svojho zámeru odhadla na 10 000 eur.
viac
10.02.2019
Obec Skároš chce zberným dvorom predísť tvorbe čiernych skládok
S výstavbou zberného dvora sa v obci Skároš v okrese Košice-okolie začne v najbližších dňoch. Pre TASR to povedal starosta Ľubomír Vranka s tým, že v rámci projektu, na ktorý obec získala nenávratný finančný príspevok vo výške približne 190 000 eur, pribudnú kontajnery, stojiská aj dopravná technika
viac
13.03.2023
Chrenovec-Brusno vybuduje zberný dvor, na projekt získal eurofondy
Obyvatelia Chrenovca-Brusna v okrese Prievidza budú mať možnosť bezplatne odovzdať rôzne druhy komunálneho odpadu na novom zbernom dvore.
viac
21.09.2023
Druhá najväčšia obec na Slovensku bude mať nový zberný dvor
Smižany budú mať nový zberný dvor. Obci v Spišskonovoveskom okrese sa podarilo získať dotáciu z Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške 371 000 eur. Zo svojho rozpočtu si samospráva dofinancuje približne 20 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %