Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.02.2020 07:30

Mesto pripravilo zmeny, ktoré zoptimalizujú zber komunálneho odpadu


Zberný dvor Levice. Ilustračná snímka zdroj: (odpady-portal.sk).


Mesto Levice pripravilo zmeny v oblasti zberu objemného a zeleného odpadu. Cieľom zmien je optimalizácia zberu komunálneho odpadu z územia mesta.


Doterajší zber odpadu, jarné a jesenné upratovanie najmä v lokalite s rodinnými domami, bol pre mesto neúnosný, uviedla Adriana Macáková z levického mestského úradu.       

V priebehu roka bolo odvezených okolo 450 až 500 kusov veľkoobjemových kontajnerov, náklady na ich odvoz dosiahli takmer 60 000 eur. Kontajnery pritom boli v prevažnej miere zaplnené odpadom, ktorý tam nepatril, ako je stavebný odpad, zemina, zelený odpad, nebezpečné odpady, papier, plasty, sklo. „Okrem toho boli kontajnery zapĺňané priemyselným odpadom od podnikateľov a firiem, ktoré si takto znižovali poplatky za odpady na úkor obyvateľstva,“ skonštatovala Macáková.       

Nový spôsob zberu bude zber nelegálnych odpadov eliminovať. „Občania žijúci v rodinných domoch v Leviciach a mestských častiach budú včas informovaní o termíne a spôsobe zberu veľkoobjemového odpadu. Bude sa realizovať v jarnom a jesennom období, a to v jeden konkrétny deň. Občania budú tiež informovaní aj o jednotlivých druhoch odpadu, ktorý sa bude zbierať. Dôležité bude, že žiadny iný odpad zobratý nebude,“ spresnila nové podmienky Macáková.       

Z dôvodu nutnosti legálnej likvidácie pneumatík zo zberového dvora je potrebné dočasné zavedenie ich zberu. Osoba môže ročne odovzdať maximálne 4 kusy pneumatík, a to len z osobných motorových vozidiel a motocyklov. „Treba si však uvedomiť, že prednostne je potrebné pneumatiky odovzdávať v príslušných servisoch a predajniach pneumatík, ktoré sú povinné akékoľvek množstvo pneumatík odobrať,“ upozornila Macáková.       

Zmeny sa dotknú aj zberu zeleného odpadu z viničných a záhradkárskych oblastí, čo bola nadštandardná služba len pre vybranú skupinu obyvateľov. Naďalej však bude poplatníkom umožnený dovoz zeleného odpadu do kompostárne v areáli zberového dvora na Mochovskej ulici. Zber bioodpadu z lokalít s rodinnými domami zostáva nezmenený.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petržalka odvezie nadrozmerný odpad opäť bezplatne
Deväťdesiat veľkokapacitných kontajnerov rozmiestni opäť petržalská samospráva bezplatne na rôznych miestach podľa naplánovaného harmonogramu. Kontajnery sú určené na nadrozmerný odpad ako sú veľké kusy nábytku, stoly, stoličky, matrace.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
17.09.2020
Na jesenné upratovanie bude v Prešove k dispozícii 100 kontajnerov
Celkovo 100 veľkoobjemových kontajnerov pristavia Technické služby mesta Prešov (TSmP) vo vybraných lokalitách Prešova. Vo štvrtok sa začína jesenné upratovanie, ktoré potrvá do utorka (13. 10.).
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %