Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.05.2019 11:20

Zaujímavá publikácia do každej knižnice


Knižná fotopublikácia Československý svet v Karpatoch


Reprezentatívna knižná fotopublikácia Československý svět v Karpatech / Československý svet v Karpatoch / Чехословацькый світ в Карпатах vyšla nedávno pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR a pripojenia Podkarpatskej Rusi k nej.


Knihu vydalo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska. Publikácia vzdáva hold práci tisícov Čechov a Slovákov, ktorí prišli v medzivojnovom období zveľaďovať rusínsky kraj. Je koncipovaná ako „múzeum v knihe”. Obrazovo (viac ako 500 fotografií a artefaktov) a dokumentárne autenticky približuje Podkarpatskú Rus z prvej polovice minulého storočia počas jej československej éry. Autor vydoloval z archívov, starých kroník, matrík, periodík a oslabenej kolektívnej pamäti mená a príbehy jednotlivcov, rodín, podnikateľov, remeselníkov, živnostníkov, učiteľov, duchovných, vojakov, „žandárov”, nositeľov aj udržiavateľov fungujúcej občianskej spoločnosti v krátkom období medzi dvoma svetovými vojnami. Publikácia symbolicky obsahuje texty v českom (36 kapitol), slovenskom (2 kapitoly) a rusínskom jazyku (3 kapitoly). Pripomína tým, že spoločný štát, Československá republika, vznikol ako dielo troch štátotvorných národov, Čechov, Slovákov a Rusínov.

Distribúciu na slovenskom knižnom trhu zabezpečuje spoločnosť IKAR, s. r. o. Publikáciu si žiadajte u všetkých dobrých kníhkupcov, alebo si ju môžete objednať na adrese: e-mail: rusyn@centrum.sk.

 

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2016
Štefánik Trail opäť aj so starostovskou štafetou a podporou pre Plamienok
Štefánik Trail – beh po hrebeni Malých Karpát – Štefánikovej magistrále sa konal 10. a 11. júna 2016. Starostovia ZMO, región JE Jaslovské Bohunice sa na pretekoch v štafete zúčastnili už po druhýkrát.
viac
30.04.2020
Ochranári mapujú migračné trasy šeliem v Karpatoch
Ochranári a priestoroví plánovači mapujú migračné trasy šeliem. Cieľom mapovania je poznať a chrániť migračné trasy šeliem naprieč celými Karpatmi.
viac
02.05.2020
Slovenská pošta vydala známku s motívom historických jazdeckých poslov
Slovenská pošta vydá vo štvrtok (30. 4.) poštovú známky "EUROPA 2020: Dávne poštové trasy - Magna Via". Jej nominálna hodnota je 1,20 eura. Informovala o tom špecialistka komunikácie Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.
viac
10.06.2021
Slovensko má nový geopark
Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %