Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.01.2023 03:20

Začína sa obnova Námestia SNP, vyžiada si rozsiahle zmeny v doprave


Vizualizácia zdroj: (Ateliér DV).


Od budúceho týždňa začne v Trnave realizácia dlho očakávaného projektu komplexnej obnovy Námestia SNP v centre mesta. Od pondelka 16. januára si preto vyžiada zmeny dopravnej situácie. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.


Mesto získalo na tento projekt nenávratný finančný príspevok viac než 1,8 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu IROP 2014 – 2022, jeho celková hodnota je takmer 2,8 milióna eur. "Podmienkou je dokončenie tejto investície do 31. decembra 2023, preto sa bude projekt namiesto viacerých etáp realizovať naraz v jednej fáze," uviedla hovorkyňa.

Súčasťou obnovy námestia s parčíkom bude aj oprava historickej technickej pamiatky – mostného prekrytia Trnávky, ktoré je v nevyhovujúcom stave a jeho rekonštrukcia je už nevyhnutná. "Námestie SNP sa po skončení prác zmení z nevzhľadného miesta na konci pešej zóny na príjemný, moderný priestor, kde bude radosť tráviť voľný čas. Zároveň sa námestie prepojí s novo zrekonštruovaným Ružovým parkom," doplnila.

Od 16. januára si práce vyžiadajú uzavretie Rázusovej ulice pre dopravu, vstup budú mať iba vozidlá dopravnej obsluhy - zásobovanie, rezidenti, majitelia a nájomcovia objektov. Na jej konci sa bude dať otočiť, nebude sa na nej parkovať. Ulica Andreja Žarnova (v časti od budovy polície) bude jednosmerná s vjazdom z Hospodárskej ulice. Vajanského ulica bude obojsmerná, avšak neprejazdná v smere na Ulicu Dolné Bašty (k City Arene). Ulica Dolné Bašty bude obojsmerná a prístup na ňu, resp. Orolskú bude možný zo svetelnej križovatky na Hlbokej pri City Arene (okolo amfiteátra). Prístup na Halenársku, Dolnopotočnú a Paulínsku bude z križovatky na Hlbokej pri City Arene.  Športová ulica zostáva jednosmerná v smere od Paulínskej na Kollárovu.

"V okolí Námestia SNP bude počas celej doby výstavby vytvorený koridor pre chodcov. Parkovať sa bude dať na parkovisku pri okresnom úrade, na komunikácii spájajúcej Hospodársku s A. Žarnova (pozdĺž parkoviska pri OÚ), kde budujeme 31 priečnych parkovacích miest, na Vajanského či na Paulínskej ulici," doplnila Majtánová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
02.02.2021
Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia
Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.
viac
04.05.2022
Radnica hľadá dodávateľa rekonštrukcie Námestia SNP
Mesto Trnava spustilo verejnú súťaž na realizátora dlho očakávanej rekonštrukcie Námestia SNP. Obnoví sa jeho celkový vzhľad, dôležitým momentom bude zmena polohy pamätníka osloboditeľov, ktorý otočia o 90 stupňov.
viac
11.12.2023
Obnova Námestia SNP je ukončená, stalo sa pešou zónou
Aktuálne ukončená obnova Námestia SNP je jedným z najväčších tohtoročných projektov mesta Trnava. Mesto vynaložilo na premenu lokality v centre mesta takmer 2,2 milióna eur, pričom viac než 1,8 milióna eur získalo z Integrovaného regionálneho operačného systému (IROP) 2014 - 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %