Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.07.2023 03:20

Začína sa Medzinárodný Novohradský folklórny festival, potrvá päť dní


Ilustračná snímka.


Na hrade Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu začína v poradí 27. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Bohatý päť dní trvajúci program, ktorého súčasťou budú slovenskí i zahraniční účinkujúci, sa uskutoční vo viacerých mestách a obciach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.


Informovala o tom Michaela Baboľová, hovorkyňa mesta Lučenec, ktoré je spoluorganizátorom podujatia.

"Festival je unikátny v tom, že simultánne prebieha na oboch stranách štátnou hranicou rozdeleného historického regiónu Novohrad. Celkovo sa festivalové vystúpenia konajú v 12 obciach a mestách. Vďaka tomuto podujatiu kvalitné domáce a zahraničné súbory potešia divákov aj v menších obciach, ktoré by si pozvanie takýchto súborov samy nemohli dovoliť," uviedol riaditeľ Novohradského osvetového strediska v Lučenci Stanislav Spišiak.

Medzinárodný Novohradský folklórny festival odštartuje v stredu popoludní slávnostným otvorením na hrade Šomoška, vo štvrtok (27. 7.) sa program presunie do Salgótarjánu a obcí Mihálygerge a Kazár. Dejiskom festivalu sa v piatok (28. 7.) a počas víkendu stanú i mestá Lučenec, Fiľakovo a Poltár či obce Cinobaňa, Halič, Vidiná, Divín a Dolná Strehová. Podujatie v nedeľu (30. 7.) vyvrcholí galaprogramom v podaní zahraničných folklórnych súborov v maďarskej obci Bánk.

Hlavný program festivalu v Lučenci sa začne v sobotu (29. 7.) podvečer krojovým sprievodom mestom a pokračovať bude galaprogramom so svadobnou tematikou na amfiteátri v mestskom parku. Nasledovať budú vystúpenia zahraničných hostí z Burundi, Španielska, Maďarska a Turecka. V rámci sprievodných aktivít sa lučenecký mestský park premení na Park remesiel, na ktorom sa predstavia rôzni ľudovo-umeleckí remeselníci.

Medzinárodný Novohradský folklórny festival organizuje Novohradské osvetové stredisko v Lučenci v spolupráci s viacerými partnermi zo Slovenska i Maďarska. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2019
XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival
Mesto Lučenec, Novohradské osvetové stredisko a Zväz Slovákov v Maďarsku vás pozývajú na XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival plný hudby, tanca a zaujímavých sprievodných podujatí pre deti i dospelých.
viac
27.07.2022
Novohradský folklórny festival bude trvať päť dní
V poradí 26. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu sa bude počas piatich dní konať na viacerých miestach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
11.07.2023
Na Jánošíkových dňoch vystúpia účinkujúci zo šiestich krajín
Na 61. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Informoval o tom šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.
viac
02.10.2023
Festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023 pozná víťazov
Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023, ktorý prebiehal od 25. do 29. septembra v Banskej Bystrici a Bratislave, pozná víťazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %