Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
24.07.2024 03:11

Začína sa päť dní trvajúci Medzinárodný novohradský folklórny festival


Ilustračný výrez plagátu


V areáli hradu Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu popoludní začne v poradí už 28. ročník Medzinárodného novohradského folklórneho festivalu.


Podujatie, ktoré potrvá do nedele (28. 7.), sa bude v nasledujúcich dňoch konať vo viacerých lokalitách v slovenskej i maďarskej časti regiónu, novinkou aktuálneho ročníka bude spoločný scénický program folkloristov. TASR o tom informoval odborný pracovník kultúrno-osvetových činností Novohradského osvetového strediska (NOS) Ján Šnúrik.         

Festival odštartuje v areáli hradu Šomoška slávnostným otvorením, ktorého súčasťou budú krojované páry festivalových slovenských a zahraničných súborov a krojované páry z Novohradu. V nasledujúcich dňoch sa podujatie presunie do Lučenca, Salgótarjánu, Fiľakova, Poltára a viacerých slovenských i maďarských obcí Novohradu. Okrem domácich folklórnych zoskupení sa na festivale predstavia aj súbory z Bulharska, Holandska, Česka a Maďarska.         

"Festival bude mať tento rok prívlastok výnimočný. Dôvodom je spoločný program súborov a jednotlivcov z Novohradu. Kým po minulé roky sa folkloristi z tunajších miest a obcí predstavili v samostatných vystúpeniach, tento rok sa zjednotili pod hlavičkou NOS a pripravili v rámci galaprogramu v Lučenci spoločný scénický program," priblížili organizátori.         

Jedným z hlavných centier festivalu bude Lučenec, kde sa okrem galaprogramu s regrútskou tematikou uskutoční aj folklórny maratón, krojovaný sprievod ulicami mesta či trh s gastronomickými špecialitami. Súčasťou päť dní trvajúceho programu budú v regióne i rôzne výstavy či interaktívne, prezentačné a vzdelávacie programy. Festival vyvrcholí v nedeľu večerným galaprogramom v maďarskej obci Bánk.

Medzinárodný novohradský folklórny festival organizuje NOS v spolupráci so samosprávami a ďalšími partnermi. Podujatie finančne podporujú Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Na Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2016 sa predstaví 1500 účinkujúcich
Účinkujúci zo štyroch kontinentov budú zabávať divákov na 57. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016 (17. – 19. 6.). Okrem slovenských folklórnych súborov a skupín sa na kopaniciach predstavia tanečníci a hudobníci z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Egypta, Namíbie a Peru.
viac
15.06.2018
V Myjave sa začal program medzinárodného folklórneho festivalu
Medzinárodný folklórny festival (MFF) v Myjave vstúpil do svojho 59. ročníka. Hlavný program je venovaný 100. výročiu vzniku prvej Československej republiky a nesie názov Bratia – Bratři. Je rozdelený do troch dní od 15. do 17. júna. TASR informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.
viac
19.07.2019
XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival
Mesto Lučenec, Novohradské osvetové stredisko a Zväz Slovákov v Maďarsku vás pozývajú na XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival plný hudby, tanca a zaujímavých sprievodných podujatí pre deti i dospelých.
viac
26.07.2023
Začína sa Medzinárodný Novohradský folklórny festival, potrvá päť dní
Na hrade Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu začína v poradí 27. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Bohatý päť dní trvajúci program, ktorého súčasťou budú slovenskí i zahraniční účinkujúci, sa uskutoční vo viacerých mestách a obciach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %