Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.03.2023 10:35

Začína fungovať Európske zoskupenie územnej spolupráce Veľká Morava


Sídlo TTSK.


Prvé valné zhromaždenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava sa uskutočnilo v utorok (28. 3.) v Trnave. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


Európske zoskupenie bolo založené v roku 2022 pri príležitosti 15. výročia spolupráce medzi TTSK a Juhomoravským krajom. "Zasadnutie formálne zavŕšilo prípravy a proces založenia EZÚS Veľká Morava. S kolegami z Moravy sme prebrali základné pravidlá fungovania a financovania. Zhodli sme sa, že budeme kooperovať v oblastiach inovácií, digitalizácie, združených investícií, ale napríklad aj odborného vzdelávania. Verím, že EZÚS Veľká Morava do budúcna rozšírime aj o ďalších členov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Počas rokovania bol za predsedu zoskupenia zvolený Viskupič, za podpredsedu hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich a zvolení boli aj členovia dozornej rady. Na zhromaždení jeho členovia hlasovali aj o pláne činností na rok 2023, medzi ktoré patria príprava územnej stratégie, spolupráca na projektoch, ale aj príprava a realizácia školení či workshopov.

"Založenie zoskupenia je ďalším z impulzov na rozšírenie dobrej a užitočnej spolupráce. Či už ide o rozvoj cestovného ruchu a turizmu, ochrany historického dedičstva, životného prostredia či výmeny skúseností zamestnancov zariadení sociálnych služieb alebo stredných škôl. Spoločným cieľom je najmä to, aby výsledky práce pocítili obyvatelia oboch krajov," doplnil Grolich.

TTSK aktuálne pripravuje webovú stránku s informáciami k EZÚS Veľká Morava.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
13.12.2021
TTSK a Juhomoravský kraj pripravujú nové zoskupenie Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj si pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
30.09.2022
Trnavský samosprávny kraj a Juhomoravský kraj založili EZÚS Veľká Morava
Zmluvu o vzniku Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava podpísali v Skalici zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Juhomoravského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %