Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.12.2021 08:00

TTSK a Juhomoravský kraj pripravujú nové zoskupenie Veľká Morava


Úrad TTSK.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj si pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.


Počas tohto obdobia zrealizovali množstvo aktivít a projektov na oboch brehoch rieky Morava v oblastiach vzdelávania, kultúry, ochrany životného prostredia či cestovného ruchu.

„Cezhranične si vymieňame skúsenosti a spoločne rozvíjame prihraničné územie v oboch krajoch. Nedávno sme Juhomoravskému kraju sprostredkovali drevo, ktoré bolo použité na opravu tornádom zničenej strechy na základnej škole v meste Hodonín,“ povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.

„Momentálne pracujeme na vytvorení Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Veľká Morava. Pôjde o nový formát spolupráce, ktorý nám otvorí príležitosti na koordinovaný prístup k rozvoju prihraničného územia,“ skonštatoval hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich. Zoskupenie Veľká Morava bude zamerané na realizáciu spolupráce v oblasti infraštruktúry, informačných technológií, regionálneho rozvoja a turizmu, vzdelávania, kultúry a športu, sociálnej oblasti a zdravotníctva, krízového riadenia a cezhraničnej spolupráce.

Jednou z hlavných tém spolupráce krajov je rozvoj cestovného ruchu. Oba kraje sú partnermi Cyrilometodskej cesty, ktorá tento rok získala certifikáciu Rady Európy, a to ako prvá so zameraním na dejiny slovanstva. Nachádzajú sa na nej sakrálne pamiatky, ako sú Kostol Sv. Margity Antiochijskej pri Kopčanoch, bazilika v Šaštíne-Strážach, ale aj žrebčín v Kopčanoch či zámok v Holíči. „Pokračuje naše spoločné úsilie o ochranu spoločensko-historickej hodnoty tohto územia a príprava procesu jeho zápisu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO,“ zhodnotil Viskupič.

Medzi archeoparkmi v slovenských Kopčanoch a českých Mikulčiciach obidva kraje spoločne postavili Lávku Veľkej Moravy, ktorá od roku 2019 slúži peším a cyklistom. V oblasti cykloturistiky a cyklodopravy sa venujú aj výstavbe úsekov Moravskej cyklomagistrály a súvisiacej doplnkovej cyklistickej infraštruktúry.

Spolupráca medzi krajmi je sčasti spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
30.09.2022
Trnavský samosprávny kraj a Juhomoravský kraj založili EZÚS Veľká Morava
Zmluvu o vzniku Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava podpísali v Skalici zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Juhomoravského kraja.
viac
30.03.2023
Začína fungovať Európske zoskupenie územnej spolupráce Veľká Morava
Prvé valné zhromaždenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava sa uskutočnilo v utorok (28. 3.) v Trnave. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %